Грицак пропонує кардинально реформувати МВС, створивши в Україні поліцію і жандармерію

26 вересня 13:23

Народний депутат від Партії регіонів Василик Грицак хоче кардинально реформувати Міністерство внутрішніх справ (МВС), внісши на розгляд парламенту три законопроекти, в тому числі і про створення в Україні поліції і жандармерії.

 

Про це він повідомив під час інтернет-конференції на Лига.net.

«Що я зроблю конкретно - я вам сьогодні хочу сказати. 20 грудня цього року буде 20 років української міліції, а 23-24 грудня я внесу три законопроекти, що стосуватимуться діяльності МВС, його структури і чисельності; Закон про поліцію України; Закон про жандармерію України», - повідомив В.Грицак.

«Але я не хочу перейменовувати, я хочу якісно в законі відобразити діяльність нової структури з іншим, європейським підходом ...» - уточнив він.

«Ось тоді ми з вами не побачимо хлопчиків-комсомольців та інших непідготовлених людей, які не в змозі працювати на високому рівні, щоб оцінку цієї роботи міг дати народ (щоправда, це голосно - хоча б ті люди, які на місцях побачать різницю), і простий громадянин дійсно буде бачити в поліцейському захисника своїх прав і свобод і отримає реальну допомогу, якщо така буде потрібна», - прокоментував він бажаний результат своїх реформ.

«Я вважаю, що реформа МВС назріла давно, а як такого МВС вже давно немає. З МВС покінчено у 2005 році з приходом Ющенка (третій президент України Віктор Ющенко, - ред.). На сьогоднішній день де-факто МВС - це головне управління міліції, яке виконує дві функції, прописані в законі про міліцію. Перша - це охорона громадського порядку, друга - боротьба зі злочинністю. Інших функцій у МВС немає», - сказав він.

Також, відповідаючи на питання, він повідомив, що «не пробував пропихати себе на посаду Міністра внутрішніх справ», оскільки «тут рішення приймає тільки президент України».

Разом з тим нагадаємо, що у Верховній Раді вже є один законопроект про перейменування міліції у поліцію («Про поліцію»). Згідно з ним, до правоохоронних органів пропонується брати тільки людей з вищою освітою. Окрім перейменування пропонується провести атестацію співробітників і підвищити їм зарплату. Законопроект також забороняє поліцейським вступати до політичних партій.

Відзначимо, що нинішній голова МВС Анатолій Могильов виступає проти перейменування міліції в поліцію. Більше того, за словами міністра, подібне перейменування буде дуже дорого коштувати.

Як відомо, 1 березня 2011 року в Росії набув чинності закон про поліцію, згідно з яким всі співробітники Міністерства внутрішніх справ РФ виводяться за штат, щоб бути прийнятими на роботу вже як російські поліцейські. Раніше такий же крок зробила Грузія і кілька інших пострадянських держав