Гриценко застеріг Зеленського від пов'язаних із парламентською монобільшістю небезпек

04 вересня 19:41

Лідер партії "Громадянська ініціатива" назвав капканом сформовану пропрезидентськю політсилою монобільшість.

 

Лідер партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко назвав монобільшість, яка сформувалася у парламенті нового скликання, капканом як для президента Володимира Зеленського, так і для України. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook. Монобільшість сформувала пропрезидентська партія "Слуга народу".

"Моно-більшість дає змогу проводити швидкі ефективні зміни всередині країни. Однак, на зовнішній арені за нинішніх умов - це капкан. Капкан для президента, це точно. І може стати капканом для країни, якщо президент того не усвідомить і не підготується завчасно. В чому проблема? В тому, що в умовах моно-більшості у Зеленського немає жодного люфту, немає демпфера для стримування тиску з боку зарубіжних партнерів. А зовнішній тиск є уже зараз і надалі він лише посилюватиметься", - написав Гриценко.

Він зазначив, що попередні президенти Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Петро Порошенко під тиском підписували невигідні Україні або неконституційні угоди . Однак, уряд та Верховна Рада не голосувала за них.

"Зеленський - такого люфту не має. З вересня місяця йому, фактично, підпорядковане все і вся - парламент, уряд, силовики, правоохоронці, судді... Зеленський може приймати і реалізовувати будь-які рішення. Парламент з урядом його підтримають, без зайвих обговорень і сумнівів. От тут і є капкан!", - пояснив Гриценко.

За його словами, за кордоном вже зрозуміли, що Зеленський може реалізовувати будь-які рішення. А Україна зараз є слабкою та вразливою фінансово, політично, інституційно та соціально.

"У декого із зарубіжних партнерів виникне (вже виникла) спокуса нав'язати слабкій і вразливій Україні чужу волю, нав'язати президенту України чужі рішення, які можуть суперечити нашим національним інтересам. І в ході тяжких переговорів, коли потужні зарубіжні гравці потужно тиснутимуть, узяти паузу чи прикритися непідконтрольним Урядом або фракційно-розхристаним парламентом Зеленський не може. Бо він може вирішувати все і сам", - додав лідер "Громадської ініціативи".

Гриценко назвав іспитом та реальною загрозою ситуацію зі сформованою монобільшістю. Він зазначив, що Зеленський має добре усвідомити відповідну загрозу та серйозно готуватися до всіх міжнародних переговорів. За словами Гриценка, президент також має заслуховувати різні позиції різних людей та "особисто вникати навіть у дрібні деталі. У яких зазвичай і ховається Диявол".

На думку Анатолія Гриценка, президенту варто обережно давати обіцянки таким досвідченим політикам, як президент Франції Еммануель Макрон, канцлерка Німеччини Ангела Меркель, прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, а також президент США Дональд Трамп та очільник Росії Володимир Путін. За словами Гриценка, варто виважено щось обіцяти і Міжнародному валютному фонду.

"Я думаю, що першим таким серйозним іспитом для Зеленського (і для України) стануть уже анонсовані переговори щодо окупованого Донбасу й анексованого Криму. Тиск на переговорах буде шаленим, бажання якомога швидше абияк закрити "українське питання", переважно за рахунок України, дехто з партнерів навіть не приховує. А тому "червоні лінії" до цих стратегічно важливих переговорів мають бути окреслені твердо і завчасно" - підсумував Гриценко.

На позачергових парламентських виборах "Слуга народу" отримала 43% голосів, завдяки чому змогла отримати найбільше депутатських мандатів. Таким чином пропрезидентська партія сформувала в Раді IX скликання монобільшість – вперше за історію незалежної України. Так, "Слуга народу" за партійним списком провела до Ради 124 депутати, ще 130 висуванців політсили перемогли у мажоритарних округах.

29 серпня спікер парламенту нового скликання Дмитро Разумков оголосив, що фракція "Слуги народу" працюватиме на правах парламентської коаліції.