Гриценко розповів про скорочення та реформування армії у 2005-2007 роках

29 березня 02:40

У 2005 році армія потребувала реформування, її було необхідно "підігнати" під сучасні реалії, навчити воювати та прибрати усе зайве, пояснив екс-міністр оборони.

 

Кандидат у президенти України, лідер партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко розповів, що відбувалося у Збройних силах України з 2005 по 2007 рік, коли Гриценко був міністром оборони при президентові Вікторі Ющенку і чому армію з року на рік скорочували, в інтерв'ю з журналістом і головним редактором "Цензор.НЕМАЄ" Юрієм Бутусовим.

Бутусов попросив екс-міністра оборони пояснити, чому у ті роки у великих кількостях списувалося та потім здебільшого продавалася за кордон військове майно, озброєння, техніка та території, що належать Міністерству оборони України.

"А чому тільки тоді, хіба зараз не те ж саме?", - поцікавився Гриценко, додавши, що це урядова процедура.

"Я просто пояснюю. Наша команда готувала армію воювати. Тому все, що було "лівим"... свинарники, кошарники, коней навіть вирощували у ракетній бригаді, овець і так далі... Ось це все викинули. Потім, те, що пов'язане з нарядами на кухню - чищення картоплі, заготівля картоплі, тримали цілі овочесховища, там прапорщики і офіцери сиділи. Це теж викинули, як і всі ці чоботи й онучі, увесь непотріб, не потрібний сучасній армії", - розповів Гриценко.

Крім цього, зазначив кандидат, довелося привчати офіцерів та генералів до нового розпорядку роботи - всі справи, не пов'язані з бойовою підготовкою, виключно у межах робочого часу офіцерів і солдатів, тому що з цим в армії відбувалася "повна дурня". Гриценко пожартував, що сам змушений був приїжджати на роботу рівно о дев'ятій і залишати її рівно о дев'ятнадцятій годин.

"Головне було воювати. І тому був підготовлений новий стратегічний замисел застосування збройних сил, у якому було сім основних загроз. Включно з Росією. Так, вона була стратегічним партнером, але було два типи загроз, пов'язаних з Росією. І без зайвого шуму ми передислокували війська... Війська ППО з-під Одеси до Луганської та Донецької області, РСЗВ - з центру на північ, під Суми... ми розуміли, що це може бути", - розповів Гриценко.

Він додав, що при ньому Генеральний штаб вперше пропрацював та розіслав усім полкам та бригадам ВСУ формуляр з чіткими інструкціями, як діяти у випадку кожного з семи ймовірних сценаріїв початку військового конфлікту. Також тільки під час його міністерства командний склад військових частин почав брати участь у військовій підготовці поряд зі звичайними солдатами - чи не вперше з радянських часів.

Раніше колишній голова оборонного відомства України, кандидат у президенти Анатолій Гриценко пояснив, чому Віктор Ющенко, будучи головою держави, через два роки після призначення звільнив його з посади міністра оборони.