Гриценко подав до суду на "Беркут"

24 сiчня 10:07

Заявники вимагають призупинити дію наказів, якими керується спецпідрозділ "Беркут".

 

Екс-міністр оборони України, позафракційний депутат Анатолій Гриценко і адвокат Станіслав Батрин звернулися до окружного адміністративного суду міста Києва з позовом, в якому просять визнати Беркут поза законом і заборонити бійцям стріляти.

Зокрема, Гриценко і Батрин звертаються до суду з тим, аби "визнати протиправним та нечинним наказ МВС України від 18.05.2004 року № 529 Про затвердження Положення про підрозділ міліції особливого призначення Беркут, наказ від 24.10.2013 року № 1011 Про затвердження Положення про спеціальний підрозділ міліції громадської безпеки Беркут, а також визнати відсутність компетенції підрозділу міліції "Беркут".

Окрім того, позивачі подали окрему заяву, в якій закликають на час розгляду справи в суді призупинити дію наказів, якими керується Беркут; заборонити бійцям спецпідрозділу Беркут перебування на територіях і об'єктах, за винятком тих, яким надано статус таких, що мають особливе народногосподарське значення або постраждали від стихійного лиха, екологічного забруднення, катастрофи; заборонити Беркуту застосовувати спеціальні засоби та зброю щодо громадян України, за винятком випадків, самозахисту від посягання на життя держслужбовця.

На YouTube з'явився відеозапис, знятий з салону автомобіля учасників Автомайдану, на якому відображено, як імовірно бійці спецпідрозділу зупиняють машину в центрі Києва на перехресті вулиці Грушевського і Кріпосного провулка і без пояснень б'ють активістів.

У ніч на 23 січня українські ЗМІ повідомляли про "напад бійців спецпідрозділів та груп невідомих осіб на активістів Євро- і Автомайдану". Зокрема, біля міської лікарні №17 на вулиці Щорса бійці люди у формі затримали активістів Автомайдану, а також розбили їм кілька автомобілів. !zn