Гриценко: Доповідь ООН про бої під Іловайськом - необ'єктивна та політично заангажована

10 серпня 02:29

У доповіді ООН жодного слова не згадано про російські війська в Донбасі.

 

Екс-міністр оборони України Анатолій Гриценко назвав доповідь ООН щодо розслідування подій під Іловайськом 2014 року необ'єктивною і політично заангажованою. Про це він повідомив в ефірі телеканалу Newsone.

За словами Гриценка, у доповіді ООН жодного слова не згадано про російські війська в Донбасі.

"Я прочитав всю цю доповідь ООН, 39 сторінок. Я не вважаю, її об'єктивною - раз. По-друге, я вважаю її політично заангажованою. Чому я даю таку жорстку оцінку, подивіться на рекомендації, які там даються, кому вони даються? Рекомендації даються уряду України, і даються так званим ЛНР і ДНР. ООН не насмілилася підняти голос і сказати хоча б кілька слів в бік Росії. Ось чому я кажу політично заангажована. При тому, що в самій доповіді цитується і Захарченко, який стверджує, що 3-4 тисячі російських військових є там, і наводяться інші дані, які свідчать про присутність там російських батальйонних тактичних груп, тим не менше ООН побоялась показати пальцем в бік Росії. А хіба вона не знає, що якби не було факту російської агресії, то не було б Іловайська, і не було би Дебальцеве, і не було б сотні загиблих. Я радив би ООН бути об'єктивними. Несправедливо у всьому, що сталося під Іловайськом, винити Україну", - зазначив Гриценко.

Нагадаємо, моніторингова місія ООН рекомендувала Верховній Раді відновити роботу тимчасової слідчої комісії для ефективного розслідування Іловайської трагедії. Згідно зі звітом ООН, в ході боїв за Іловайськ загинули 366 військових, були поранені 429, ще близько 300 були взяті в полон. Також загинули не менше 36 цивільних осіб і зруйновані 600 будинків.

Детальніше про Іловайську трагедію читайте в матеріалі Юрія Бутусова "Іловайськ. Фатальні рішення" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".