ГПУ закрила справу проти депутата Левуса, який звинуватив Медведчука у сепаратизмі

28 сiчня 20:04

Заступник генпрокурора Касько не знайшов у висловлюваннях політика складу злочину.

 

Генеральна прокуратура України закрила кримінальне провадження, фігурантом якого є народний депутат від "Народного фронту" Андрій Левус, що публічно звинуватив главу партії "Український вибір" Віктора Медведчука в сепаратизмі. Про це заступник генпрокурора Віталій Касько повідомив "Українській правді" у четвер, 28 січня.

За словами заступника глави ГПУ, справу було передано до його управління, а він закрив її 26 січня за відсутністю складу злочину.

Нагадаємо, раніше Левус заявив, що СБУ відкрила проти нього кримінальне провадження.

"Цікаво, що я звернувся до ГПУ набагато швидше перевірити причетність Медведчука до проведення сепаратистських форумів, які проходять в Києві, Харкові, Дніпропетровську, Запоріжжі та Одесі. Саме це й обурило Медведчука. Відповіді на моє звернення немає. Замість нього - кримінальне провадження проти мене", − написав депутат на своїй сторінці в Facebook.

Незабаром стало відомо, що ГПУ розпочала досудове розслідування за ч. 2 ст. 383 Кримінального кодексу України (завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину, поєднане з обвинуваченням особи в тяжкому або особливо тяжкому злочині).

Інформація про розслідування проти Левуса обурила народних депутатів. Зокрема, перший віце-спікер Верховної Рады Андрій Парубій висловив своє невдоволення заступникові генпрокурора Юрія Севруку, який 28 січня виступав у парламенті.

"Хай нас усіх засудять. Те, що Медведчук сепаратист, – я говорив, і підтвердить кожна порядна людина в цьому залі", − заявив Парубій.

Депутати, обурені відкриттям провадження проти Левуса на якийсь час обступили трибуну парламенту.

На сьогоднішній день екс-глава адміністрації колишнього президента України Леоніда Кучми та кум президента РФ Володимира Путіна Медведчук є головою проросійської партії "Український вибір". Тому в грудні минулого року СБУ підключила Медведчука до переговорів про звільнення заручників.

За словами голови СБУ Василя Грицака, Медведчук виконує роль комунікатора з терористичним угрупованнями "ДНР" і "ЛНР".