ГПУ відновила слідство у справі про викрадення Драбинка

14 серпня 17:38

Вадим Новинський через суд добився закриття справи, але рішення скасували як незаконне.

 

Генпрокуратура продовжує слідство у справі про незаконне позбавлення волі в 2014 році помічника предстоятеля Української православної церкви (Московського патріархату) митрополита Олександра Драбинка, в якому фігурує народний депутат Вадим Новинський,, повідомило відомство у Facebook.

"Генеральною прокуратурою України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні від 21.05.2014 за фактом незаконного позбавлення волі шляхом перевищення службових повноважень та тримання як заручника особистого помічника Предстоятеля УПЦ Митрополита Київського і всієї України Володимира (Сабодана В.М.) - Драбинка О.М", - йдеться у повідомленні.

Згідно з повідомленням Генпрокуратури, слідчий суддя Печерського райсуду 25 червня задовольнив клопотання адвоката Вадима Новинського та встановив строк 1 місяць для завершення проведення досудового розслідування і прийняття одного з процесуальних рішень у цій кримінальній справі.

У свою чергу Генпрокуратура оскаржила це рішення суду, проте Київський апеляційний суд своєю ухвалою 9 серпня поточного року відмовився відкривати провадження. У подальшому ГПУ оскаржила ухвалу суду апеляційної інстанції у Верховному Суді, який рішення у цій справі ще не ухвалив.

18 липня слідчий суддя Печерського райсуду Сергій Вовк на прохання ГПУ роз'яснив свою ухвалу. Він, зокрема, пояснив, що вчинення дій щодо завершення проведення досудового розслідування та прийняття одного з процесуальних рішень "… стосуються лише субʼєкта звернення за скаргою Новинського Вадима Владиславовича". І уже 26 липня поточного року слідчий Генеральної прокуратури закрив (в частині) кримінальне провадження стосовно субʼєкта звернення за скаргою Новинського В.В.

Однак постановою прокурора від 12.08.2019 вказане рішення слідчого скасоване як незаконне, зокрема, з огляду на те, що чинне кримінальне процесуальне законодавство не передбачає можливості прийняття слідчим та/або прокурором процесуального рішення про закриття кримінального провадження стосовно свідка.

"Таким чином, досудове розслідування у кримінальному провадженні продовжується", - резюмували у ГПУ.

Вадим Новинський фігурує у упровадженні, відкритому ще 21 травня 2014 року, про незаконне позбавлення волі митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра (Драбинка) та утриманню його в якості заручника, організованому злочинною групою у складі екс-президента Віктора Януковича, екс-глави МВС Віталія Захарченка і колишнього начальника київської міліції Валерія Коряка.

8 грудня 2016 року Верховна Рада задовольнила подання генпрокурора про дачу згоди на притягнення Новинського до кримінальної відповідальності. Таким чином, парламент частково зняв з нього недоторканність, підтримавши подання генпрокурора, дозволивши залучити його до кримінальної відповідальності. Однак правоохоронці не зможуть затримати Новинського, до нього також не зможе бути застосовано запобіжний захід у вигляді арешту.

На дострокових виборах 21 липня Новинський, як представник партії "Опозиційний блок", переміг у мажоритарному окрузі №57 і згодом був визнаний обраним народним депутатом Верховної Ради IX скликання.