ГПУ просить суд заарештувати Лавриновича у справі про держпереворот 2010 року

13 вересня 16:21

У справі Лавриновича-Януковича не передбачено іншого запобіжного заходу, крім утримання під вартою.

 

Печерський районний суд Києва розгляне клопотання Генеральної прокуратури про арешт екс-міністра юстиції Олександра Лавриновича у справі про захоплення влади угрупуванням Віктора Януковича в 2010 році.

Після допиту в ГПУ Лавринович сказав, що йому передали копію клопотання про арешт. "Це означає, що завтра в Печерському районному суді міста Києва буде це клопотання", - повідомив він і додав, що суд розгляне коли, в який день буде це питання поставлено на розгляд.

Він нагадав, що та стаття, яку йому інкримінує слідство, не передбачає іншого запобіжного заходу крім арешту, альтернативи у вигляді застави немає.

При цьому Лавринович заявив про те, що вважає за необхідне виконувати рішення Конституційного суду, який у 2010 році знайшов порушення при схваленні змін до Конституції в 2004 році.

На його думку, правоохоронці діють за революційним законами (а не за текстом Конституції 1996 року, яку нібито повернув Конституційний суд).

6 вересня генпрокурор України Юрій Луценко повідомив про те, що екс-президентові України Віктору Януковичу і екс-міністру юстиції Олександру Лавриновичу оголосили про підозру у захопленні державної влади. За його словами, Департамент спецрозслідувань ГПУ розслідує справу конституційного перевороту 2010 року, який призвів до захоплення державної влади шляхом розширення неконституційним способом повноважень президента за рахунок звуження повноважень парламенту і уряду.

Після перемоги Януковича на президентських виборах в 2010 році 252 народних депутати, переважно з фракції Партії регіонів, направили в Конституційний суд подання з питання про конституційність політреформи 2004 року. 30 вересня 2010 року КСУ прийняв рішення про те, що закон № 2222 про внесення змін до Конституції був прийнятий з порушенням процедури. При цьому КСУ не повертав дії Конституції 1996 року.

Проте вже на наступний день після рішення КСУ в Україні з'явилась "нова" Конституція. 1 жовтня 2010 року її текст був опублікований в спецвипуску бюлетеня Міністерства юстиції "Офіційний вісник України". Хоча згідно ст. 139 закону "Про Регламент Верховної Ради України" офіційною вважається публікація нових законів в інших виданнях - газеті "Голос України" та у "Відомостях Верховної Ради України".

Детальніше про заміну тексту Конституції виданням, підконтрольним на той момент Олександру Лавриновичу, читайте в матеріалі "Конституційна афера" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".