Головні меседжі Порошенка: Крим поки не повернути, Roshen не продати, відставки Яценюка не чекати

05 червня 17:19

Президент розповів про ймовірність повернення Криму, домовленості з Кличком, перевибори ВР і референдум в Донбасі.

 

DT.ua зібрав основні тези, які озвучив глава держави під час прес-конференції з нагоди щорічного звернення до Верховної Ради.

Відставка Яценюка і позачергові вибори в Раду

Порошенко заявив, що не бачить причин для звільнення Арсенія Яценюка з посади прем'єр-міністра, при цьому зазначивши, що український уряд працює посилено, але має зробити висновки з приводу швидкості проведення реформ у країні.

"Висновки має зробити кожен чиновник за темпами реформ, які він проводить. Висновки має зробити і Верховна Рада, яка дає оцінку кожному міністру", - додав він.

Як писав раніше DT.ua, Порошенко ніколи не хотів бачити Яценюка на посаді прем'єра, розраховуючи зосередити абсолютну владу в своїх руках, і погодився на його кандидатуру під тиском Заходу.

При цьому президент допустив, що парламентська коаліція восени може розглянути питання переформатування уряду, але тільки за умови збереження діючого формату коаліції. "Щодо зміни формату коаліції - я вважаю це не просто небажаним, але й неможливим", - зазначив він.

Про проблеми серед партій коаліції раніше заявив Арсеній Яценюк і запропонував вийти з неї тим фракціям, які виступають в ролі опозиції. Але лідер фракції БПП Юрій Луценко поспішив спростувати кризу в парламентській коаліції.

Крім того, Порошенко виключив проведення позачергових парламентських виборів.

"Не дочекаєтесь. В України сьогодні є проєвропейська коаліція, конституційна. Я впевнений, це дає нам можливість і відповідальність провести конституційні зміни, які чекає країна, в тому числі децентралізацію, недоторканність, судову реформу та інші", - сказав глава держави.

Він зазначив, що акцентує увагу зараз на місцевих виборах, адже країна потребує "перезавантаження" місцевих еліт та місцевої влади.

Повернення Криму

Президент назвав повернення Криму надскладним і нездійсненним завданням протягом найближчого року.

Також Порошенко в черговий раз заявив про введення найближчим часом санкцій щодо фізичних та юридичних осіб Росії, і підготовку стратегії щодо повернення Криму Україні.

"Уряд, у тому числі за моїм дорученням, підготував цілий пакет позовів, які будуть направлені в різні суди, починаючи від Морського Арбітражу, закінчуючи судом в Гаазі, починаючи від захисту власності до персональної відповідальності тих чи інших осіб", - сказав він.

За його словами, перелік соціальних, економічних санкцій, які застосовуватимуться України до РФ вже підготовлений і направлений в уряд.

Зазначимо, що українська влада досі не тільки не ввела серйозних санкцій проти Росії, але й не намагалася синхронізувати з Заходом дії з торговельно-фінансового примусу Росії до припинення агресії і відновлення територіальної цілісності України.

Домовленості з Фірташем і Кличком

Глава держави спростував інформацію про будь-які домовленості з олігархом Дмитром Фірташем за підсумками спільної зустрічі з мером Києва Віталієм Кличком у Відні напередодні президентських виборів.

"Я ніколи не заперечував коротку зустріч з Фірташем. Але заперечую будь-які домовленості з Фірташем. Цього не існує. Якщо щось інше було заявлено під присягою у суді, він повинен нести відповідальність за брехню під присягою", - заявив президент.

При цьому він додав, що існувала інша конфіденційна політична угода, але підписана вона була з Віталієм Кличком, і надав її журналістам.

"Вона складалася з двох частин. Перша - була оголошена на з'їзді партій" Солідарність "і УДАР", - додав президент, надавши ЗМІ другу частину політичної угоди.

Нагадаємо, під час суду над Фірташем у Відні олігарх публічно заявив про підтримку Кличка особисто і його політичної партії з 2012 року. Фірташ також заявив, що після втечі екс-президента Віктора Януковича він мав зустріч з Петром Порошенком і Віталієм Кличком, на якій нібито були досягнуті якісь конфіденційні домовленості.

У своїй промові Фірташ також зробив неознозначну заяву: "Ми отримали, що хотіли: Кличко став мером, Порошенко - президентом".

Продаж Roshen

Порошенко також вкотре заявив про бажання продати "Roshen". "Я буду робити все, щоб це зробити. Але я не буду замість того, щоб виконувати обов'язки президента, бігати по світу і шукати покупців", - зазначив президент.

Напередодні про бажання придбати найдорожчий актив Порошенка Roshen заявив один з найбільших світових виробників кондитерських виробів компанія Nestle. Вона запропонувала 1 млрд доларів за кондитерську компанію президента, але власник оцінив Roshen утричі дорожче.

Порошенко під час виборчої кампанії обіцяв у разі обрання президентом продати свої бізнес-активи. В інвесткомпанії Rothschild, яка займається підготовкою продажу Roshen заявили, що не можуть продати актив президента через ситуацію в країні. Сам президент у затягуванні продажу Roshen винить владу Росії і свій важкий графік, який не дозволяє йому зайнятися продажем.

Як відомо, згідно з чинною Конституцією України, президент не може мати іншого представницького мандата, обіймати посаду в органах державної влади або в об'єднаннях громадян, а також займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю, входити до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства, що має на меті одержання прибутку .

Донбас

Глава держави повідомив про звільнення Мар'їнки від бойовиків і про нестабільну ситуацію в цьому районі. "Спроба бойовиків спровокувати ескалацію конфлікту зовсім дивним чином збіглася з погрозами надати дозвіл на використання російських військ в Україні, тобто заднім числом легітимізувати те, що відбувається в Україні вже цілий рік", - додав Порошенко.

При цьому президент відзначив високу концентрацію російських військ біля кордонів України і заявив про можливість вторгнення.

"Ніколи раніше, з серпня 2014 такої кількості військ у нас на кордоні не було. І мені здається, що утримувати таку потужну угруповання - для цього повинні бути серйозні причини. Тому небезпека вторгнення безпрецедентно висока", - резюмував він.

Президент також пообіцяв не допустити референдум з питання від'єднання Донбасу від України, але допустив проведення іншого референдуму - про статус Донбасу в складі України.

"Що стосується режиму місцевого самоврядування. Якщо це буде вимагати конституційних змін, є відповідна конституційна процедура, яка включає в себе і референдум. І тут я, як гарант Конституції, забезпечу вільне волевиявлення громадян, щоб всі українці мали можливість висловитися, як вони бачать майбутнє Донбасу. Але, підкреслю - обов'язково у складі України ", - додав він.

Зазначимо, що після завершення переговорів у Мінську в "нормандському форматі" президент заперечував можливість автономії Донбасу. "Незважаючи на жорстке наполягання, ні на який статус автономії ми не пішли. У нас на сьогоднішній день підкреслено, що ми будемо це робити в рамках конституційних змін щодо децентралізації. Також ні на який компроміс по федералізації ми не пішли. Ні автономії, ні федералізації в документі немає ", - сказав Порошенко.

Нагадаємо, масштабне дослідження "Думки і погляди населення України: Грудень 2014 року", яке проводилося на замовлення ZN.ua Київським міжнародним інститутом соціології 4-19 грудня 2014, показало лише 1,8% українців готові повністю відмовитися від Донбасу, а третина мешканців восьми областей Південного-Сходу хоче залишитись в складі унітарної, але децентралізованої України.