Голова Європарламенту шкодує про підсумки референдуму в Нідерландах

08 квiтня 05:14

Шульц назвав "цинізмом" реакцію керівництва РФ на результат голосування в Нідерландах.

 

Голова Європейського парламенту Мартін Шульц висловив жаль у зв'язку з результатом референдуму в Нідерландах щодо ратифікації угоди про асоціацію Україна-ЄС. Тепер слід боротися за "цивілізаційний проект Європа", заявив Шульц в інтерв'ю газетам видавничого дому Funke Mediengruppe.

За словами політика, аргументи противників ратифікації стосувалися найрізноманітніших речей, "але тільки не сутності питання - а саме угоди про асоціацію ЄС з Україною". Глава Європарламенту зазначив, що ця угода - важливий елемент відновлення миру в регіоні, який серйозно постраждав від агресії та війни.

"Те, що тепер результату цього референдуму радіють саме ті, хто доклав руку до кризи на Україні, - це цинізм", - сказав Шульц, маючи на увазі позитивну реакцію керівництва Росії на результат голосування в Нідерландах.

Раніше кацлер ФРН Ангела Меркель заявила, відмова жителів Нідерландів підтримати на референдумі ратифікацію Угоди про асоціацію ЄС з Україною не стане непереборною проблемою для інститутів Євросоюзу.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін запевнив, що референдум в Нідерландах не вплине на практичне застосування асоціації Україна-ЄС. Він додав, що зараз влада Нідерландів і політики будуть радитися, як далі діяти. Також президент Петро Порошенко теж заявив, що підсумки референдуму в Нідерландах не є перешкодою на шляху України в Європу. При цьому він нагалав, що голосування в королівстві має "виключно консультативний характер".

Водночас прем'єр-міністр Нідерландів заявив про неможливість продовжувати ратифікаціюасоціації. Останні дані екзит-полів свідчать, що "проти" асоціації з Україною проголосували 61%, "за" лише 38,1%. При цьому найбільшу інтригу має питання явки - чи буде вона достатньою для необхідних 30%. За останніми даними, явка склала 32,2%.