Голова ОП поступово перетворюється на стіну між Зеленським і Коломойським – ЗМІ

04 грудня 19:11

Як стверджують співрозмовники журналістів, в олігарха готують заміну Богдану.

 

Голова Офісу президента України Андрій Богдан з "містка" між президентом Володимиром Зеленським та олігархом Ігорем Коломойським поступово перетворюється на стіну між ними.

"Колись головний "ресурс" олігарха у владі – його адвокат Богдан – поступово перетворюється не на місток між олігархом та президентом, а на стіну між ними", - пише "Українська правда" із посиланням на власні джерела.

За словами співрозмовників журналістів, голова ОПУ досі може попросити Державне бюро розслідувань не чіпати бізнес Коломойського, однак при цьому він же відкритим текстом каже, що той не зможе повернути собі націоналізований "Приватбанк".

"У нас є різні погляди на різні події, які відбуваються у парламенті, наприклад. Деколи наші погляди співпадають. Але в будь-якому випадку, не Коломойський визначає політику України, а Володимир Зеленський", – наголошував він.

Співрозмовники журналістів також розповіли, що в олігарха з'явився план усунення нелояльного Богдана з посади очільника ОП із подальшою заміною на першого помічника президента Сергія Шефіра.

Згідно із законом "Про очищення влади", Андрій Богдан не може протягом 10 років працювати на держслужбі з моменту набрання законом чинності (тобто до жовтня 2024 року). Він потрапляє під обмеження, тому що двічі обіймав посаду урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики в уряді Миколи Азарова. Однак 21 травня Володимир Зеленський підписав указ про призначення Андрія Богдана головою Адміністрації президента.

У Міністерстві юстиції нагадали, що посада глави АП прямо вказана в законі про очищення влади й запросили у Банкової інформацію про люстраційну перевірку Богдана та його заступників.

У відповідь президент України перейменував Адміністрацію президента на Офіс президента, таким чином вивівши Богдана з-під дії закону про очищення влади.

Закон про очищення влади набув чинності 16 жовтня 2014 року, він забороняє високопосадовцям часів експрезидента Віктора Януковича, засудженого за держзраду, обіймати посади в органах державної влади протягом 5 або 10 років.