Голова МЗС України порадив Австрії слідувати загальному курсу у відносинах з Росією

25 червня 15:30

Росія порушила всі можливі політичні та міжнародно-правові правила, а життя без правил несе у собі небезпеку для всіх, у тому числі і для Австрії.

 

Новий міністр закордонних справ України Павло Клімкін в інтерв'ю Die Presse закликав Австрію привести свої відносини з Росією у відповідність із загальноєвропейським курсом.

"В області зовнішньої політики ЄС має говорити в унісон, це важливо для його репутації та довіри до нього. Якщо приймаєте Путіна, потрібно говорити з ним відкритим текстом, і в особистих розмовах, і в публічних... На рішення австрійців (запросити Володимира Путіна до Відня) я вплинути не можу. Як би там не було, Росія порушила всі можливі політичні та міжнародно-правові правила. Життя без правил несе в собі небезпеку для всіх", - сказав міністр.

"Росія має припинити спроби переправити в Україну зброю і бойовиків, - зазначив Клімкін. - Хто це організовує, я сказати не можу. Автомат Калашникова можна купити на чорному ринку, але ось танк або ракети "земля-повітря" не можна. Нам потрібні сигнали, що Росія підтримує цей план мирного врегулювання".

"У нас маса доказів, що колишній президент Янукович підтримує терористів. Ми чинимо тиск на російську сторону, щоб ці фінансові потоки було заблоковано. Але в останні дні підтримка зросла: у Ростові діють призовні пункти, у сепаратистів все більше важкого озброєння. Деескалація виглядає по-іншому. Я вчора сказав європейським міністрам: у Ростові можна просто зателефонувати за телефонним номером і записатися. Цьому потрібно покласти край, інакше ніяких шансів на деескалацію у нас не буде".

"Наша пропозиція така: ми організуємо місцеві вибори, достроково. Громадяни зможуть обрати тих, хто їх представлятиме. Згідно з новим проектом конституції громадяни у майбутньому зможуть самі обирати собі губернаторів. Більше повноважень та у муніципалітетів. Крім того, буде можливість у разі необхідності ввести російську мову. Такий пакет законів має зняти політичні питання".

"Досі Москва намагалася дестабілізувати південно-східні регіони. Ті, хто називає себе сепаратистом, потім висувають вимоги незалежності. Таке трапляється і в інших країнах Європи. Але що ж роблять терористи на сході України? Вони знищують стратегічну інфраструктуру, водопроводи і лінії електропередач, економіку", - обурився він.

"Військові засоби ми застосовуємо до тих, хто бере людей у заручники і вбиває їх із зброї, а не до мирних демонстрантів. У регіоні живе майже 8 млн осіб, а тих, хто бере активну участь у бойових діях, всього 10 тис., причому багатьох з них привезли ззовні. Адже люди не хочуть війни. Ми готові задовольнити вимоги".

У Криму нова влада України, "звичайно, могла б активно оборонятися", але не стала цього робити, бо це коштувало б життя багатьом людям", - пояснив міністр. Він підкреслив, що це було самостійне рішення Києва, прийняте без тиску ззовні. Про політичні вподобання жителів півострова політик сказав: "Це, звичайно, нісенітниця, що 96% підтримали приєднання (до Росії). Референдум був фарсом. Але були і серйозні опитування, згідно з яким 41% все-таки виступає за приєднання. Опитування у Донецьку і Луганську показують, що прихильниками російської анексії є від 18 до 20%, у першу чергу це представники старшого покоління, які ностальгують за Радянським Союзом".

"Крим був і залишається українським, - заявив Клімкін. - 70% населення у Криму залежить від туризму. А 70% усіх туристів у Криму - це українці. Зараз пляжі спорожніли... Хто зараз стане інвестувати в Крим? Інвестор з Австрії? Та ні, звичайно. Ми негайно вживатимемо юридичних заходів, і проти російських інвесторів теж. У Росії жодних реальних перспектив для Криму немає. Ми досить скоро почнемо переговори, в тому числі і з Росією, щоб знайти для Криму тимчасове компромісне рішення".

"Події останніх місяців показали, що Україні потрібна нова модель гарантування безпеки. Зараз нашу безпеку не гарантовано, це стосується Криму і сходу країни. Ми знайдемо модель. Що вона буде з себе представляти? На цей рахунок має бути політичне рішення".

На закінчення він сказав, що не вірить у спільний проект австрійської компанії OMV і "Газпрому" щодо будівництва трубопроводу "Південний потік" в обхід України: він "коштує майже 30 мільярдів. З якого дива віддавати стільки грошей за проект, який не веде до диверсифікації? ...Австрія підтримує цей проект. Але у мене є великі сумніви, що його буде реалізовано. Австрія як член ЄС має дотримуватися правил, другого і третього енергетичних пакетів. Так що розмови про поступки "Газпрому" не правочинні. А без поступок "Південний потік" нежиттєздатний". !zn

Читайте також:

Росія і Австрія підписали угоду про будівництво ділянки "Південного потоку"

Путін вимагає прямих переговорів Києва з бойовиками

Путін проти роззброєння проросійських бойовиків Донбасу