Голова МЗС Німеччини закликає до прямого діалогу з Москвою щодо Донбасу

21 серпня 10:22

У Німеччині сподіваються на "світло в кінці тунелю" у питаннях припинення вогню й імплементації Мінських угод.

 

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас, попри "принципово різні позиції з Росією щодо багатьох питань", виступає за прямий діалог із Москвою щодо Донбасу. Таку заяву очільник дипвідомства зробив 21 серпня, перед візитом до Москви, пише "Радіо Свобода".

У Росії голова МЗС Німеччини має зустрітись з очільником зовнішньополітичного відомства країни-агресора Сергієм Лавровим. Маас закликав Москву відігравати конструктивну роль у відновленні мирних переговорів в Україні, де протягом п'яти років триває російська агресія.

"Ми сподіваємося на світло в кінці тунелю, коли йдеться про питання припинення вогню, відведення сил та імплементацію Мінських угод. Зараз всі сторони повинні продемонструвати готовність для діалогу та дій, інакше люди й надалі гинутимуть в цьому конфлікті", - наголосив він під час виступу у Берліні.

Говорячи про режим тиші в Донбасі, міністр наголосив на тому, що він фактично не виконується. А для вирішення питань, на його думку, "потрібен прямий та відкритий діалог".

Читайте також: Макрон підтримує ідею Трампа повернути РФ до "великої вісімки" – ЗМІ

Нагадаємо, 14 липня в Парижі відбулася зустріч зовнішньополітичних радників лідерів України, Німеччини, Франції і Росії з метою відновлення роботи "нормандського формату".

Після загибелі чотирьох українських морських піхотинців під Павлополем 6 серпня президент України Володимир Зеленський закликав лідерів держав "нормандської четвірки" зібратися для відновлення переговорів щодо ситуації в Донбасі. Він також запропонував розширити "нормандський формат" за рахунок США.

У Вашингтоні відзначили, що залучення нових учасників до переговорного процесу вимагає згоди всіх лідерів "нормандської четвірки". А в МЗС Франції висловилися за підтримання діалогу з Вашингтоном щодо Донбасу, але категорично проти участі США у "нормандському форматі".

Президент РФ Володимир Путін не брав участі в роботі "Нормандської четвірки" з березня 2018 року, коли було зроблено спільну заяву лідерів чотирьох держав. Остання на сьогодні зустріч лідерів України, Франції, Німеччини та Росії відбулася в Берліні в жовтні 2016 року.