Голова МЗС Німеччини закликав Кремль звільнити українських моряків

04 грудня 23:19

Хайко Маас вважає, що російське керівництво має прийняти політичне рішення.

 

Міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас закликав керівництво Росії ухвалити "політичне рішення" і звільнити полонених українських моряків.

"Ми очікуємо, що Росія звільнить затриманих українських моряків. Єдиний спосіб попередити перетворення цього конфлікту на кризу - це політичне рішення", - написав дипломат на своїй сторінці в Twitter у вівторок, 4 грудня.

Підконтрольні Росії "суди" Сімферополя та Керчі на два місяці заарештували 24 полонених українця за звинуваченням у "незаконному перетині кордону, скоєному групою осіб за попередньою змовою або організованому групою, або із застосуванням насильства чи з погрозою його застосування". Пізніше українських моряків вивезли з анексованого Криму в Москву. На даний момент більшість українців перебувають в московському СІЗО Лефортово. Поранених українських полонених перевезли в лікарню "Матроської тиші".

Україна вже заявила, що суд над українськими військовими не правомірний, оскільки захоплені є військовополоненими.

25 листопада російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських Збройних сил України, які прямували з Одеси до Маріуполя. В результаті цього кілька українців отримали поранення.

У зв'язку із російською агресією в Керченській протоці 26 листопада Рада проголосувала за введення воєнного стану терміном на 30 днів у 10 областях, а також у внутрішніх водах України в акваторії Азовського моря. Закон про введення воєнного стану набув чинності, 28 листопада.

Докладніше читайте в матеріалі Олександра Чалого й Олександра Малиновського "Визволення українських військових моряків: окремі міжнародно-правові аспекти" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".