Голова ГПУ запропонував керівництву НАБУ сісти за стіл переговорів

06 грудня 14:17

Луценко багато говорив про недоліки в роботі НАБУ і неприпустимість операцій ФБР США в Україні. Про роботу ГПУ мовчав.

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко закликає керівництво Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) до конструктивного діалогу.

""Бурштинова справа" та справа щодо Держміграційної служби – ці операції проводилися спільно з ФБР (Федеральне бюро розслідувань – ред.) США. Ця структура, як і інші, співпрацює з нами у рамках надання юридичної допомоги: обмін інформацією, надання експертних висновків. Але операції на території України якогось розвідувального органу іншої країни – неможливі. Про це говорили і в ФБР. Я припускаю, що пан Ситник (директор НАБУ Артем Ситник – ред.) помиляється в словах, але навіщо організовувати в США цілу кампанію з дискредитації?", - заявив він, виступаючи зі звітом у Верховній Раді України.

Тим не менше, генпрокурор запропонував всім заспокоїтися і закликав керівництво НАБУ до конструктивного діалогу.

"Замість того, щоб визнати власні помилки, сісти за стіл і, можливо, змінити законодавство, змінити свою практику, - кличе на допомогу старших товаришів, щоб вони розповіли, що це не "бордова речовина, а повидло". Я закликаю всіх до спокою, і в першу чергу керівників НАБУ. Також закликаю до конструктивної співпраці", - наголосив Луценко.

Читайте також: Луценко і Грицак сьогодні відзвітують перед депутатами про свою версію ситуації з НАБУ

Нагадаємо, 29 листопада Державна міграційна служба повідомила про те, що СБУ затримала агента НАБУ при спробі підкупу заступника голови ДМС Діни Пімахової.

Пізніше в НАБУ заявили про те, що Генеральна прокуратура і Служба безпеки незаконно втрутилися та зірвали спецоперацію Бюро, спрямовану на виявлення учасників організованого злочинного угруповання у Державній міграційній службі.

Своєю чергою генпрокурор Юрій Луценко заявив про те, що вважає звинувачення на адресу затриманого детектива НАБУ обгрунтованим.

Пізніше НАБУ опублікувало фрагменти розсекречених аудіо - і відеоматеріалів, отриманих під час проведення негласних слідчих дій у рамках спецоперації, які доводять, що чиновниця ДМС дійсно могла бути причетною до корупційних схем.

У той самий час Луценко оголосив агентів НАБУ "незаконним угрупованням". За його словами, вони використовують незаконні методи провокації. Жоден з них не допущений до державної таємниці. Але їм надаються матеріали прослуховування СБУ, що є кримінальним злочином.

З іншого боку, в Держдепі США розкритикували спецоперацію ГПУ проти НАБУ. Держсекретар Рекс Тіллерсон заявив, що "Україна втрачає свою душу", вдаючись до такого роду дій.