Голосування за арешт Дубневича показало конфлікт між Зеленським і Коломойським — Лещенко

31 жовтня 12:30

Відсутність єдності щодо цього питання також вказує на конфлікт групи Коломойського з НАБУ і ГПУ.

 

Голосування депутатів Верховної Ради за дозвіл притягнути до відповідальності і взяти під варту народного депутата Ярослава Дубневича, якого підозрюють у зловживанні владою та створення корупційної схеми, яка завдала державі збитків у розмірі 93 млн грн, показало наявність конфлікту двох різних груп у президентській фракції "Слуга народу", одну з яких пов'язують з олігархом Ігорем Коломойським, вважає колишній народний депутат Сергій Лещенко.

"Як і очікувалося, не голосувала за повне зняття імунітету з Дубневича підгрупа Коломойського в "Слузі народу" включно зі спікерами олігарха - депутатами Дубінським, Василевською-Смаглюк і Бужанским. ... Вся ця історія, коли підгрупа Коломойського в "Слузі народу" відверто послала генпрокурора від Зеленського, є моментом істини - вона показує конфлікт між Зеленським і Коломойським, а також некерованість частини "Слуги народу", пов'язаної з олігархом", - зазначив Лещенко у своєму Telegram-каналі після голосування в Раді.

Вранці Лещенко висловив побоювання, що підгрупа Коломойського у фракції "Слуги народу" збирається провалити голосування за арешт Дубневича.

"Таким чином, стане очевидною координація дій підгрупи Коломойського в "Слузі народу" з групою Палиці "За майбутнє", в яку входить сам Дубневич. Відмова підгрупи Коломойського в "Слузі народу" голосувати за арешт Дубневича, про що клопочеться призначений Зеленським генпрокурор Рябошапка, ще більше посилить розкол всередині партії", - написав він.

За словами Лещенка, відмова частини депутатів з президентської фракції голосувати "За" буде також доказом конфлікту групи Коломойського з НАБУ і генпрокурором Рябошапкой, а також втратою контролю над частиною "Слуги народу" з боку президента Зеленського.

Зазначимо, що саме за дозвіл взяти під варту народного депутата з групи "За майбутнє" Ярослава Дубневича проголосувало 210 представників фракції "Слуга народу" (включаючи Разумкова і Стефанчука, які номінально позафракційні) і 19 депутатів із фракції "Голос". І хоча голосів "проти" було лише вісім, всі інші народні обранці або не голосували, або утрималися.

Раніше генпрокурор Руслан Рябошапка направив в Раду подання на притягнення до кримінальної відповідальності депутата Ярослава Дубневича. Досудовим розслідуванням НАБУ були зібрані докази для повідомлення депутату про підозру у вчиненні кримінальних злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 КК (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). За версією слідства, ці дії спричинили збитки в розмірі 93 млн грн.

Слідчі відзначають, що, будучи депутатом восьмого скликання і головою комітету ВР з питань транспорту, Дубневич разом зі спільниками розробив схему щодо узгодженого завищення ціни під час реалізації стрілочної продукції для філії "Центр забезпечення виробництва" ПАТ "Укрзалізниця".