"Голос України" опублікував текст закону про мову

16 травня 03:25

Закон, за винятком декількох окремих його положень, набуде чинності через два місяці після публікації в офіційній газеті Ради.

 

Закон "Про функціонування української мови як державної", який 15 травня був підписаний чинним президентом України Петром Порошенком, опублікований на сайті офіційного видання Верховної Ради України – газети "Голос України" і буде доступний для читання 16 травня.

"Газета вже в друкарні. 16 травня закон буде оприлюднений", – йдеться у повідомленні на сайті видання.

Закон, за винятком декількох окремих його положень, набуде чинності через два місяці після публікації в офіційній газеті Ради. Тоді ж можна буде ознайомитися з його остаточною редакцією, яка поки що недоступна для широкої громадськості.

Верховна Рада 25 квітня ухвалила у другому читанні і в цілому закон про забезпечення функціонування української мови як державної, згідно з яким українська мова затверджена як головна у функціонуванні в держустановах і суспільстві. За закон проголосували 278 депутатів. Категорично проти прийняття закону виступили фракції "Опозиційний блок" і "Відродження", які після голосування заблокували підписання законопроекту. Однак 14 травня Рада відхилила відповідну постанову і після підписання закону спікером його відправили на підпис президенту.

У законі прописано, що на загальнонаціональних телеканалах має бути не менше 90% української мови, також у всіх ЗМІ і сайтів повинні бути українські версії сайтів. Повинні бути організовані курси української мови для дорослих, забезпечена україномовна реклама, вказівники, вивіски, а також україномовні інтерфейси програм і мобільних додатків. Для регулювання закону пропонується ввести штрафи для депутатів, чиновників і всіх посадових осіб, які не використовують державну мову на роботі.