"Голос" та "Євросолідарність" вдруге поставили вимогу запросити в Раду Пристайка та Хомчака

03 жовтня 10:36

Депутати вимагають, щоб очільник МЗС та начальник Генштаба особисто пояснили ситуацію з "планом Штайнмаєра".

 

Парламентські фракції "Європейська солідарність" та "Голос" вдруге вимагають запросити на пленарне засідання Верховної Ради міністра закордонних справ Вадима Пристайка і начальника Генштабу Руслана Хомчака. Про це із трибуни заявили народні депутатки Ірина Геращенко та Інна Совсун.

"Наша команда разом з командою "Голосу" вимагає, щоб до парламенту прийшов міністр закордонних справ України, щоб ми як народні депутати могли поспілкуватися з ним; начальник Генерального штабу, щоб дав відповідь, а куди відводять українські війська", - заявила Геращенко.

У свою чергу Совсун зауважила, що напередодні три фракції звернулися до президента, голови МЗС та начальника Генштабу, щоб вони пояснили ситуацію. Однак ніхто із них не прийшов.

Увечері 1 жовтня президент Володимир Зеленський повідомив, що в Тристороння контактна група погодила "формулу Штайнмаєра" і розведення сил і засобів в районі Петрівського і Золотого. Мешканцям "сірої зони" Зеленський особисто гарантував безпеку. Він також анонсував розробку нового законопроекту про "особливий статус" Донбасу з урахуванням "формули Штайнмаєра".

Заяви Зеленського спровокували масові протести в Києві й інших українських містах. Проти реалізації цієї формули виступила партія "Європейська солідарність". "Голос" і "Батьківщина" зажадали від Зеленського пояснень про зміст домовленостей з державою-агресором. Позитивно сприйняли новину лише в проросійській "Опозиційній платформі – За життя".

Детальніше про "формулу Штайнмаєра" і наслідки її можливої реалізації читайте у статтях Тетяни Сіліної "Формула вибору" і Костянтина Єлісєєва "Диявол – у формулі" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".