Геращенко розповіла, як європейські сусіди України використовують "кремлівські прийоми"

11 листопада 09:58

Угорщина, Польща і Сербія використовують "українське питання" у власних інтересах, заявила віце-спікер Ради.

 

Країни-сусіди України використовують "українське питання" у власних інтересах, застосовуючи при цьому "кремлівські прийоми", заявила віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко в інтерв'ю "5 каналу".

На її думку, уряди Угорщини, Сербії та Польщі об'єднують внутрішній електорат на тлі зовнішньої боротьби за свої національні інтереси.

"Власне, я б визначила тут дві проблеми. Перша - ми дійсно маємо сьогодні проблему націоналізму в дуже багатьох країнах. Друге - ми бачимо наших найближчих партнерів і сусідів - і Угорщина, і Сербія, і Польща часто об'єднують свій внутрішній електорат на тлі такої боротьби за все польське, угорське, шукаючи тему зовні. Це, до речі, такий дуже "кремлівський прийом", і прикро, що його використовують європейські країни ", - сказала Геращенко.

Віце-спікер парламенту вважає, що найближчі сусіди України використовують свої внутрішні проблеми, у тому числі підготовку до виборів, для пошуку зовнішнього противника.

"Ми бачимо таку досить, я б навіть сказала, неадекватну реакцію Угорщини на внутрішній український закон "Про освіту". Ми бачимо, дійсно, некоректні заяви деяких польських чиновників, які намагаються зі свого боку тлумачити драматичну і трагічну українську історію", - додала Геращенко.

Нагадаємо, що у вересні уряд Угорщини заявив про те, що буде блокувати інтеграцію України в ЄС через закон "Про освіту".

На початку листопада міністерство закордонних справ Сербії звинуватило посла України Олександра Александровича в спробах погіршити відносини Сербії з Росією, і пригрозило наслідками. У свою чергу у МЗС України висловили значне занепокоєння через незаконні контакти представників Сербії з окупованим Кримом.

У свою чергу міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський зробив гучну заяву, в якій зазначив, що його країна має намір запустити процедури, покликані обмежити можливості в'їзду в країну українців, які демонструють "антипольські погляди". "Люди, які демонстративно надягають мундири СС "Галичина", до Польщі не приїдуть", - сказав він.