Геращенко повідомила про секретну зустріч координатора ОБСЄ Фріша з Сурковим

14 лютого 20:04

Напередодні зустрічі з радником Путіна Фріш відмовився відвідувати російського контрактника Агеєва в СІЗО, назвавши відвідування політичним кроком.

 

Координатор ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Тоні Фріш провів неафішовану зустріч із радником президента Росії Владиславом Сурковим. Про це повідомила перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко за підсумками чергового засідання ТКГ у Мінську.

"Українські представники висловили нерозуміння тим дивним фактом, що координатор ОБСЄ Тоні Фріш, як з'ясувалося, у Москві зустрівся з радником президента Путіна Сурковим і не поінформував групу і ТКГ ні про сам факт зустрічі, ні про результати", - написала політик на своїй сторінці у Facebook у середу ввечері, 14 лютого.

Геращенко зазначила, що незадовго до візиту до Москви Фріш відмовився відвідати в українському СІЗО російського військовослужбовця Віктора Агєєва, затриманого в зоні АТО. Своє рішення координатор ОБСЄ пояснив тим, що візит до СІЗО мав би політичний підтекст.

"Ми наполягаємо на безсторонньому і незалежному підході координаторів в їх роботі, неприпустимості кулуарщини і розв'язанні всіх питань у тристоронньому, а не двосторонньому форматі: Україна - РФ - ОБСЄ", - підкреслила депутат.

Як повідомлялося раніше, 18 січня Верховна Рада прийняла закон "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях", який, зокрема, визнає Росію державою-агресором. Закон підтримали 280 народних депутатів.

Згідно із законом, тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях "визнаються частини території України, у межах яких збройні формування Російської Федерації і окупаційна адміністрація Російської Федерації встановили і здійснюють загальний ефективний контроль".

8 лютого закон про реінтеграцію Донбасу направили на підпис президенту України Петру Порошенку.

Про положення нового закону про деокупацію/реінтеграцію Донбасу читайте в матеріалі Олександра Пунтуса "Воювати по-новому" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".