Геращенко назвала лобіста появи Медведчука у Тристоронній контактній групі в Мінську

23 липня 13:19

На думку віце-спікера, він все ж потрібен у гуманітарній підгрупі, яка опікується питанням звільнення утримуваних осіб.

 

Появі у Тристоронній контактній групі по Донбасу (ТКГ) лідер руху "Український вибір" Віктор Медведчук, ймовірно, сприяв його кум – президент Російської Федерації Володимир Путін, розповіла в інтерв'ю "Українській правді" перший віце-спікер Верховної Ради, представник України у ТКГ Ірина Геращенко.

"Прізвище Медведчука вперше прозвучало під час телефонних переговорів у липні 2014-го між Ангелою Меркель (канцлером Німеччини Ангелою Меркель – ред.) і Порошенком (президентом України Петром Порошенком – ред.). Вона назвала це прізвище як того, хто, на її думку, міг би про щось говорити з Путіним. Очевидно, що вона це зробила з подачі Путіна", - наголошує політик.

При цьому, на думку віце-спікера, Медведчук потрібен у групі, попри те, що президенти України та Росії мають прямий контакт. Адже останні домовленості між гарантами щодо взаємних відвідин омбудсменами осіб, утримуваних в Україні та РФ, довели, що обіцянкам Путіна вірити неможна.

"Телефонний контакт з Путіним президент України заради звільнення заручників має, але ми маємо і "результати" слова Путіна. Коли, наприклад, під час останніх телефонних розмов двічі домовились, що буде доступ уповноваженого з прав людини, гуманітарний обмін візитами і доступ до політв'язнів. Пані Денісова (український омбудсмен Людмила Денісова – ред.) в рамках цих домовленостей два тижні знаходилася в РФ, половину Сибіру проїхала. Її не допустили", - нагадує Ірина Геращенко.

Нагадаємо, під час першої у 2018 році прес-конференції президент Порошенко повідомив про те, що лідер проросійського руху "Український вибір" виявився найбільш ефективним учасником процесу звільнення утримуваних бойовиками ОРДЛО українців.

"Під час переговорів у Мінську, під час розробки Мінських угод склад моєї команди був дуже добре відомий. І Медведчука там не було. Є так звана гуманітарна група, яка займається виключно питанням звільнення заручників. Це не мінська група. Це частина Тристоронньої контактної групи… Ми намагалися застосувати різні канали комунікації… Я повинен визнати, що найбільш ефективним виявився Медведчук. Знаєте, чому? Тому що рішення про звільнення заручників приймає особисто Путін", - наголосив він.