Генсеком Ради Європи стала очільниця МЗС Хорватії

26 червня 21:48

За Марію Пейчинович-Бурич проголосували 159 депутатів ПАРЄ, українська делегація в голосуванні не брала.

 

Міністерку закордонних справ Хорватії Марію Пейчинович-Бурич обрано генеральним секретарем Ради Європи в першому раунді голосування в середу, 26 червня. Кандидатуру хорватки підтримали 159 депутатів Парламентської Асамблеї Ради Європи, передає "Європейська правда".

Суперник Пейчинович-Бурич бельгієць Дідьє Рейндерс, якого вважали фаворитом виборів, заручився підтримкою 105 депутатів. Зазначимо, що представниця Хорватії отримала рівно на один голос більше від мінімуму, необхідного для перемоги в першому раунді виборів.

Пейчинович-Бурич замінить на посаді генсека Ради Європи норвежця Турбйорна Ягланда, який підтримував повернення Росії до ПАРЄ.

За даними джерел видання в депутатському корпусі, підтримка кандидатури Пейчинович-Бурич низкою делегацій була обумовлена їх бажанням обрати керівником Ради Європи жінку - другий раз в історії організації.

Українська делегація у голосуванні участі не брала на знак протесту проти скасування санкцій та відновлення прав делегації РФ. Однак на етапі голосування представників урядів Україна також підтримувала Пейчинович-Бурич, так як вона є членом дружньої до України правоцентристської партії "Хорватська демократична співдружність". До того ж, в Києві розраховують, що представниця хорватського уряду не дотримуватиметься проросійських позицій через протиріччя з керівництвом Сербії, яке у багатьох питаннях орієнтується на Кремль.

У ніч на 25 червня ПАРЄ зняла санкції делегації з Росії без будь-яких додаткових умов. За резолюцію проголосували 118 делегатів, проти - 62, і 10 осіб утрималися. Наступного дня ПАРЄ відновила права російської делегації в повному обсязі. На знак протесту представники семи держав вчинили демарш і покинули сесійну залу. Україну підтримали делегації Польщі, Грузії, Словаччини, Литви, Латвії та Естонії.

Перед цим українська та грузинська делегації оскаржили рішення про повернення РФ до ПАРЄ. Також делегація України відмовилася від участі в роботі ПАРЄ і попросила Верховну Раду терміново розглянути це питання. Депутати також поставили перед президентом Володимиром Зеленським і МЗС питання про доцільність участі в інших органах Ради Європи.

У день голосування представники української делегації поскаржилися, що Зеленський самоусунувся від ситуації в ПАРЄ і фактично залишив депутатів без дипломатичної підтримки напередодні найважливішого засідання. Президент відреагував на рішення ПАРЄ лише через 11 годин: його прес-служба поширила заяву про "стурбованість і розчарування" глави держави.

Детальніше про ситуацію з поверненням Росії в ПАРЄ читайте в матеріалі Дмитра Кулеби "Рада Європи і "божевільний" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".