Генпрокуратура за два роки не довела до кінця справ про поставку дефектних БТР — експерт

16 березня 12:09

Найбільшим злочином є постачання армії неякісної техніки і зброї, що створює реальну загрозу життю і здоров'ю українських військовослужбовців.

 

Вкрадені гроші платників податків в оборонній сфері - не найголовніший злочин. Найбільшим злочином є постачання армії неякісної техніки і зброї, що створює реальну загрозу життю і здоров'ю українських військовослужбовців. Невже Генеральна прокуратура "забула" про зловживання посадових осіб "Київського бронетанкового заводу", які використовували для виробництва БТР сталь з низькою кулестійкістю? А що сталося з дефектними БТР, виготовленими на ХКБМ імені Морозова?

Про це у своїй статті для DT.UA пише Дмитро Менделєєв. Він нагадує, що ці два епізоди виходять на чергову прокурорську "фінішну пряму" з 2016 року.

"Відсутність надійного контролю з боку розпорядників бюджетних коштів та ДК "Укроборонпром" утворює сприятливе підгрунтя для зловживання посадовими особами суб'єктів господарювання службовим становищем у ході виконання угод з ремонту і постачання ОВТ, - писав генпрокурор Луценко прем'єру Гройсману. -Так, виявлено факти зловживання службовими особами державного підприємства "Київський бронетанковий завод" службовим становищем під час виготовлення корпусів бронетранспортерів БТР-3ДА, для яких була використана сталь марки АТ1500АR, шо не передбачена конструкторською документацією і має низьку кулестійкість, внаслідок чого створено реальну загрозу життю та здоров'ю військовослужбовців. Вказані обставини стали підставою для реєстрації Головною військового прокуратурою 15.11.2016 кримінального провадження за ч. 2 ст. 364 КК України".

Генпрокурор також писав, що за замовленням Міністерства оборони України, ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова" виготовило 15 виробів БТР-4Е та один БТР-4К вартістю понад 219 млн. грн., під час експлуатації яких у серпні 2016 року виникли технічні дефекти, що взагалі унеможливило використання цієї військової техніки в районі проведення антитерористичної операції.

"Для забезпечення належної якості товарів і матеріалів в ДК "Укроборонпром" запроваджений механізм відбору так званого "кваліфікованого" постачальника продукції оборонного призначення, який на практиці не дає потрібного результату", - підкреслив генпрокурор в листі.

Детальніше про "розслідування" корупційного скандалу в "Укроборонпромі" читайте у статті Дмитра Менделєєва "Оборонка: хто першим добереться до "фінішу"?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".