Генпрокуратура втратила право починати розслідування

20 листопада 09:47

Тепер таке право є тільки у Держбюро розслідувань.

 

З 20 листопада 2017 року Генеральна прокуратура України втратила право починати розслідування. Відповідна норма прописана у п. 1 Прикінцевих положень Кримінального процесуального кодексу, який набув чинності сьогодні.

Згідно з документом, злочини, які відтепер підслідні Державному бюро розслідувань, прокуратура мала право розслідувати не більше 5 років із дня вступу в силу нового Кримінально-процесуального кодексу (19 листопада 2012 року). Таким чином, відтепер виключно слідчі ДБР мають право розслідувати злочини, вчинені колишніми президентами, вищими державними чиновниками, членами Центральної виборчої комісії, депутатами Верховної Ради, керівництвом ГПУ, головою Національного банку, суддями та правоохоронцями.

Також, як пише УНІАН, ДБР отримує право розслідувати злочини, вчинені детективами Національного антикорупційного бюро і прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Також до підслідності ДБР належать військові злочини.

У той же час, згідно п. 1 розділу XI Прикінцевих положень КПК слідчі ГПУ мають право продовжити розслідування, розпочаті до 20 листопада, але вони не можуть тривати більше 2 років.

Зареєстрованим у Раді 10 листопада законопроектом пропонувалося перенести дату передачі функції слідства від Генпрокуратури до ДБР із 20 листопада 2017 на 1 січня 2019 року. Однак 16 листопада Рада не змогла включити його в порядок і, відповідно, прийняти документ.

Нагадаємо, що 12 листопада 2015 Верховна Рада прийняла закон про Державне бюро розслідувань. 16 листопада 2017 року конкурсна комісія директором ДБР обрала Романа Трубу, а його першим заступником - Ольгу Варченко.

Зазначимо, що за інформацією DT.UA, саме секретар РНБО Олександр Турчинов погоджував із президентом Петром Порошенком кандидатуру Романа Труби у зв'язку з дискредитацією "кандидата від Банкової" Олексія Горащенкова.

"За нашою інформацією, Роман Труба є кумом співробітника прокуратури Ігоря Щербини... Щербина знайомить Трубу, як потенційного кандидата на керівні посади в ДБР, із впливовим народним депутатом від "Народного фронту" Сергієм Пашинським. Останній, у свою чергу, вустами секретаря Ради національної безпеки та оборони Олександра Турчинова погоджує кандидатуру Романа Труби із президентом Петром Порошенком. Як наслідок - нікому не відомий кандидат вийшов на перші позиції в конкурсі, обійшовши Анатолія Матіоса і Ольгу Варченко", - пише у своєму матеріалі для DT.UA експерт "Реанімаційного пакету реформ" Олександр Леменов.

Детальніше про результати відбору керівництва ДБУ і його політичні наслідки читайте в матеріалі Олександра Леменова "ДБР: незалежному - органу залежне керівництво" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Зазначимо, що ДБР - це надпотужний правоохоронний орган, який налічуватиме в штаті до 1,5 тис. співробітників і покликаний розслідувати злочини посадових осіб найвищого рівня - екс-президентів, членів уряду, керівників відомств, а також правоохоронців і суддів, - крім тих правопорушень, які підслідні НАБУ. Також до бюро будуть належати військові злочини, які зараз розслідуються підлеглими Анатолія Матіоса.

Після створення, бюро фактично отримає слідчі функції, які впродовж 20 років виконувала Генеральна прокуратура. Детальніше про проблеми зі створенням ДБР читайте в статті Олександра Леменова "Державне бюро очікувань: два роки в безодні".