Генасамблея ООН розгляне проект резолюції про мілітаризації Азовського моря 17 грудня

06 грудня 00:36

До проекту резолюції внесли інформацію про російську агресію проти України в Керченській протоці.

 

Генеральна асамблея ООН розгляне проект української резолюції України про мілітаризацію Азовського моря в понеділок, 17 грудня, повідомив постійний представник України в ООН Володимир Єльченко.

"Зараз у нас є змінений проект. Це дуже важливе питання. Як ви знаєте, його розглядатимуть на Генасамблеї 17 грудня. На даний момент він стоїть на ранковому засіданні", - повідомив український дипломат журналістам у ході брифінгу в ООН, присвяченому ситуації в Чорному та Азовському морях, у середу, 5 грудня.

Єльченко уточнив, до тексту документа внесли інформацію про атаку РФ на українську корабельну групу в Керченській протоці.

Напередодні президент Петро Порошенко повідомив, що Україна звернеться до Міжнародного суду ООН з позовом про притягнення РФ до відповідальності за захоплення українських кораблів. 27 листопада Міністерство закордонних справ України поінформувало Арбітражний суд ООН з морського правапро порушення Росією Конвенції ООН з морського права в Чорному морі, Азовському морі і Керченській протоці.

Нагадаємо, 25 листопада російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, що прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення отримали кілька моряків, в полон потрапили 24 українських військовослужбовці.

Росія в порушення норм міжнародного права не визнає захоплених українців військовополоненими, підконтрольні окупантові "суди" Сімферополя та Керчі на два місяці заарештували їх за звинуваченням у нібито "незаконному перетині кордону групою осіб".

Пізніше українських моряків вивезли до Москву зараз більшість з них тримають у СІЗО "Лефортово". Поранених українських полонених перевезли до лікарні "Матроської тиші".

Україна вказала на незаконність захоплення кораблів і "судів" над моряками, підкресливши, що перехід у Маріуполь здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Позицію країни поділяють західні партнери, включаючи держави "Великої сімки".

У зв'язку з ескалацією на Азові, увечері 26 листопада Верховна Рада проголосувала за введення воєнного стану терміном на 30 днів у 10 областях, а також у внутрішніх водах України в акваторії Азовського моря. Закон про введення воєнного стану набув чинності, 28 листопада. На посилений режим несення служби перейшли представники силового блоку: прикордонники, армія, поліція та СБУ.

Докладніше про нерішучість Заходу у підтримці України проти російської агресії читайте у статті Володимира Кравченка "Різноголосся євроатлантичного хору" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".