ФСБ і пропагандисти примітивним монтажем намагалися спростувати крадіжку унітазів з українських кораблів – Insider

22 листопада 17:28

Кадри з прийомом кораблів українською стороною та зі справним обладнанням були змонтовані.

 

Прокремлівські ЗМІ та ФСБ Росії спробували спростувати заяви України про крадіжку з українських бронекатерів і буксира розеток, плафонів і унітазів з гальюнів. Державне агентство "РИА Новости" опублікувало з інтервалом у кілька годин два матеріали майже ідентичного змісту, які присвятили відеозапису ФСБ, на якому нібито зображено процес передачі кораблів українській стороні. Російське видання The Insider, яке займається розслідуваннями, пише, що ФСБ і російські ЗМІ з допомогою примітивного відеомонтажу займалися спробою спростувати звинувачення України.

Видання пише, що представники України, які отримували кораблі від російської сторони, показані на палубі одного з бронекатерів, але їх немає ні на одному кадрі, знятому у внутрішніх приміщеннях. А кадри з прийомом кораблів українською стороною та з справним обладнанням просто змонтовані найпримітивнішим чином, стверджують журналісти-розслідувачі.

Розслідувачі відзначають, що автори відео ФСБ і прокремлівські пропагандисти намагалися привернути увагу до шильдика "Зроблено в СРСР" на кораблі, натякаючи на застарілість українського флоту. Буксир "Яни Капу" дійсно побудований в 1974 році, але бронекатери "Бердянськ" і "Нікополь" - сучасні. ВМФ України взяли їх на озброєння в 2016-2018 роках.

The Insider не зміг встановити, коли були зроблені зйомки внутрішніх приміщень - в процесі передачі або раніше і підкреслюють, що таке відео неможна вважати доказом того, що бронекатери перед передачею не були розукомплектовані.

Колишній головний військовий прокурор Анатолій Матіос опублікував попередні результати обстеження повернутих Росією кораблів Військово-морських сил України. Зокрема, перелік знищеного, пошкодженого та викраденого майна.

Так, на рейдовому буксирі "Яни Капу" окупанти: відкрили та побили усі прибори ходової рубки; вкрали розетки, плафони, кабелі, зокрема кабель берегового живлення, і частину паливної арматури; частково розібрали систему УСВЗ і повністю – паливну систему.

З буксира зникли радіостанції HARRIS, ICOM, MOTOROLA, у нього відсутня частина мачти та зруйновано фальшборти.

На бронекатері "Бердянськ" зникли вся бортова документація, набої і стрілецька зброя.

Під час огляду фахівці недорахувалися також: радіостанцій HARRIS, КВ-1, УКВ-2, MOTOROLA з антенами, станції космічного зв'язку IRIDIUM , радіолокаційної станції "Фуруно"; мотору для човна; магнітних і гірокомпасів; прожекторів; акумуляторних батарей; кріплень для димових шашок; проточного нагрівача; вентиляційної витяжки та іншого.

Окупанти розукомплектували модуль №1, розібрали щити ГРЩ та розбили систему розпізнавання. До того, ходова рубка та машинне віділення мають пробоїни, яки залишилися з часів нападу у листопаді минулого року. А лівий ГД посічений осколками.

На борту МБАК "Нікополь" також повністю відсутні документація, зброя та боєзапас, пошкоджено гідро-пневмоакумуляторні стопора валолінії.

З катера познімали: радіостанції HARRIS, ICOM, MOTOROLA, КВ-1, УКВ-2, станцію космічного зв'язку IRIDIUM , радіолокаційну станцію "Фуруно"; надувний човен з мотором; блоки апаратури розпізнавання; блоки ОССР; вогнегасники; освітлення; камбузну плиту; акумуляторні батареї та інше.

Як повідомлялося, 18 листопада Росія повернула Україні захоплені в 2018 році кораблі ВМС, 20 листопада судна прибули до порту Очакова.

У Москві продовжують стверджувати, що повернення кораблів не пов'язано з рішенням Міжнародного трибуналу ООН з морського права, а є нібито "жестом доброї волі". Міністр оборони України Андрій Загороднюк заявив, що сприймає повернення кораблів як виконання рішення трибуналу.

Судна майже рік простояли в порту окупованої Керчі, перед виведенням на них проводилися ремонтні роботи. Напередодні командувач ВМС України адмірал Ігор Воронченко повідомив, що повернуті катери та рейдовий буксир були в поганому стані – росіяни зняли з них навіть унітази, розетки та плафони.