Франція відновила міністерські зустрічі з Росією, які припинила через анексію Криму

09 вересня 16:37

Макрон намагається поліпшити відносини Європи з Росією, поки РФ як і раніше окупує Крим, систематично порушуючи там права людини, і бере участь у збройному конфлікті в Донбасі.

 

Міністри закордонних справ та оборони Франції зустрілися зі своїми колегами в Москві в понеділок, на тлі пропозицій французького президента Еммануеля Макрона про поліпшення відносин Європи з Росією, передає в понеділок агентство AFP.

Міністр закордонних справ Жан-Ів Ле Дріан і міністерка оборони Флоренс Парлі провели першу зустріч у так званому форматі "2+2", загальмованому після того, як Росія в 2014 році анексувала український Крим.

Зв'язки між Росією і Європою були сильно натягнуті з 2014 року, коли Європейський Союз і США запровадили санкції проти РФ через незаконну анексію Криму і підтримку Москвою збройних угруповань на сході України.

Макрон зробив спробу поліпшити відносини з Росією, прийняв президента Володимира Путіна на переговорах на півдні Франції в минулому місяці і відновив дипломатичні контакти на високому рівні.

Нагадаємо, що в лютому 2014 року на території Криму з'явилися "зелені чоловічки" - військові без розпізнавальних знаків, які захопили адміністративні будівлі на території півострова. Російські влади заперечували звинувачення України в тому, що це кадрові військові РФ. У березні Росія анексувала Крим після фіктивного "референдуму". Після президент РФ Володимир Путін заявив про те, що "Росія ніколи не заперечувала", що "зелені чоловічки" були частиною спецоперації по окупації українського півострова. Потім Міноборони Росії заснував медаль "За повернення Криму", датовану 20 лютого 2014 року. Росія систематично порушує права людини в Криму.

Після серії проросійських і сепаратистських акцій в Донецькій і Луганській областях і "проголошення суверенітетів" підтримуваних Росією угруповань "ДНР" і "ЛНР", бойовики спільно з російської ФСБ 12 квітня 2014 року захопили міста Слов'янськ, Краматорськ і Дружківка. На наступний день т.в.о. президента України Олександр Турчинов оголосив про початок Антитерористичної операції в Донбасі. Бойові дії тривають 4,5 року. За офіційними даними, за цей час загинули близько трьох тисяч цивільних, і ще дев'ять тисяч отримали поранення, в цілому постраждали більше чотирьох мільйонів українців. З початку російської агресії загинули близько трьох тисяч військовослужбовців Збройних сил України, зниклими без вести на тимчасово окупованій території вважаються кілька сотень людей.