Фракція "Слуги народу" проігнорувала норми регламенту при голосуванні за закон про імпічмент — депутати

10 вересня 12:04

"Євросолідарність" і "Голос" обурені поведінкою президентської партії.

 

Більшість Верховної Ради під час голосування в цілому за проект закону про процедуру імпічменту знехтувала нормами регламенту, які забороняють приймати законопроект за основу і в цілому, якщо є заперечення народних депутатів, констатують у фракціях "Європейська солідарність" і "Голос".

"Порушена стаття 102, пункт 4", - сказав співголова фракції "Євросолідарність" Артур Герасимов журналістам у парламенті після голосування за закон.

Згідно з цією нормою регламенту, парламент може прийняти законопроект в цілому відразу після першого читання, якщо його визнали таким, що не потребує доопрацювання, та якщо не надійшло зауважень щодо його змісту від народних депутатів, інших суб'єктів права законодавчої ініціативи, юридичного чи експертного підрозділів апарату Ради.

У свою чергу, заступник голови фракції "Голос" Ярослав Железняк зазначив, що хотів би отримати роз'яснення регламентного комітету Ради.

"Є норма регламенту, яка говорить, що якщо в законопроекті понад 100 статей, не може бути голосування за основу і в цілому одразу. Друге - якщо є заперечення у народного депутата. Причому це може бути навіть один депутат. Не може бути голосування за основу і в цілому. Ця норма не дуже правильно виписано, тому її трактують по-різному. І в різний час влада її використовувала на свою користь... Зараз відбувається посилання саме на цю норму", - сказав він.

"Була порушена ця норма. Що таке заперечення? Як воно відбувається? Як ти вносиш? Це не врегульовано. І це спеціально було зроблено, кожна влада залишала цю норму собі", - пояснив Він.

Нагадаємо, що відразу після голосування за прийняття законопроекту про процедуру імпічменту за основу голова Верховної Ради Дмитро Разумков запропонував проголосувати за документ в цілому. Однак кілька членів парламенту вигукнули із залу, що мають заперечення. Тим не менш, законопроект був затверджений в цілому ("за" 245 народних депутатів - 243 нардепа від фракції "Слуга народу", голова Верховної Ради Дмитро Разумков та його перший заступник Руслан Стефанчук), а перед цим більшість проголосувала за визнання законопроекту таким, що не потребує доопрацювання.

Після цього в засіданні парламенту оголосили перерву, Разумков запросив голів фракцій до себе на консультації.