Фінкомітет Ради вирішив не допускати міжнародних експертів до відбору голови Бюро фІнрозслідувань

13 листопада 02:01

Проект закону про БФР у другому читанні можуть розглянути у найближчий четвер.

 

Парламентський комітет з питань фінансів, податків і митної політики рекомендував Верховній Раді підтримати у другому читанні проект закону про Бюро фінансових розслідувань. При цьому комітет вирішив не допускати міжнародних експертів до процедури конкурсного відбору директора БФР.

"Ми підтримали поправку, що передбачає відбір голови Бюро фінансових розслідувань конкурсною комісією у складі трьох представників Верховної Ради, трьох – Кабміну, трьох – президента", - повідомив голова комітету, депутат від "Слуги народу" Данило Гетьманцев у вівторок, 12 листопада.

Також законопроект не передбачає ліквідацію економічних підрозділів СБУ, на якій наполягали бізнес-асоціації. Гетьманцев поклав відповідальність за це на авторів нового законопроекту про Службу безпеки України.

"Ми підтримали поправку, яка прибирає із завдань СБУ всю "економіку". Однак залазити в інші нормативні акти, які регулюють діяльність СБУ, ми вважаємо неправильним. Це не норма цього закону. Зараз розробляється свій закон про Службу безпеки. У ході його розгляду ці питання будуть враховані", - пояснив депутат.

"Усе, що стосується компетенції економіки та публічних фінансів, ми з закону про СБУ вичистили. Всі інші питання щодо структури СБУ, розслідування або нерозслідування злочинів у сфері корупції мають вирішитися в процесі прийняття закону про СБУ", - запевнив він.

Гетьманцев також повідомив, що розгляд законопроекту у другому читанні включено до порядку денного 14 листопада.

У серпні 2019 року секретар РНБО Олександр Данилюк заявляв, що на розгляд Верховної Ради буде винесено законопроект про створенні СФР розроблений Мінфіном ще в 2016 році. А президент Володимир Зеленський зобов'язав депутатів від "Слуги народу" прийняти закон про СФР до 1 грудня.

Відповідно до поточної редакції законопроекту, орган планують назвати БФР – Бюро фінансових розслідувань. Рада підтримала його в першому читанні 2 жовтня.

Докладніше про перспективи створення БФР читайте у статті Олександра Лємєнова "Хто розслідуватиме фінансові злочини в Україні?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".