Європейський суд визнав, що права Ходорковського було порушено

31 травня 09:02

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав, що права екс-глави "ЮКОСа" Михайла Ходорковського було порушено під час досудового арешту в рамках першої справи.

 

Як повідомляє прес-служба ЄСПЛ, своїм рішенням він постановив стягнути з Росії на користь М.Ходорковського 10 тис. євро. Судові витрати складуть 14,5 тис. євро.

При цьому суд, розглянувши скаргу М.Ходорковського у першій справі, не побачив у переслідуванні бізнесмена політики: "Європейський суд не визнав порушення статті 18 Європейської конвенції з прав людини щодо заяви Ходорковського про те, що його переслідування було політично мотивованим".

Як повідомлялося, з
ахист М.Ходорковського і П.Лєбєдєва направив до Європейського суду з прав людини три скарги, дві з яких стосуються першого судового процесу, третя - другої кримінальної справи. У скаргах Ходорковський заявляє про незаконність свого арешту, нелюдського і такого, що принижує гідність, поводження, а також про політичну мотивацію судового переслідування.

У понеділок стало відомо, що М.Ходорковський і П.Лєбєдєв подали прохання про умовно-дострокове звільнення на тій підставі, що вони вже провели у в'язниці більше половини терміну у 13 років, призначеного їм за другою кримінальною справою.

24 травня Мосміськсуд підтвердив звинувачувальний вирок у другій справі проти М.Ходорковського і П.Лєбєдєва, але скоротив їм терміни ув'язнення з 14 до 13 років.

З цього часу другий вирок набув законної чинності. При цьому П.Лєбєдєв і М.Ходорковський, заарештовані у 2003 році, продовжують відбувати покарання, призначене за першою кримінальною справою, і тюремні терміни частково складаються.

Обидва бізнесмени не визнають свою провину і продовжують заперечувати судові рішення як за першою, так і за другою справою. М.Ходорковський називав ці справи політично мотивованими.

Згідно з рішенням суду, М.Ходорковський і Лєбєдєв, вже відсиділи сім років за шахрайство та ухиляння від сплати податків за першою справою повинні вийти на свободу у 2016 році.