Європейська народна партія вимагає негайного звільнення Тимошенко

13 вересня 06:37

Депутати Європейської народної партії вчора у Страсбурзі на засіданні комітету Європарламенту ЄС висловили жорстку позицію, згідно з якою переговори з Україною про асоціацію та створення зони вільної торгівлі не повинні завершуватися у ситуації, коли у Європи залишаються сумніви про правовий характер суду над Юлією Тимошенко.

 

"Угода про асоціацію - це набагато більше, ніж технічний документ, вона пов'язана зі станом демократії та верховенства права в Україні. А ситуація в Україні, особливо факт позбавлення Тимошенко волі, може сигналізувати про те, що Україна відвертається від європейських цінностей", - заявив депутат ЄП Елмар Брок (група ЄНП, Німеччина) виданню «Коммерсантъ-Украина».

Е.Брок вважає, що Європарламент повинен вимагати від Києва негайного звільнення Ю.Тимошенко, а запобіжний захід, обраний проти неї, депутат вважає проявом "помсти і нетерпимості" української влади.

Е.Брок окремо відзначив, що ЄС не повинен завершувати переговори з Україною в ситуації, коли у Європи залишаються сумніви про правовий характер суду над Ю.Тимошенко.

"Подальші переговори щодо угоди про асоціацію та ЗВТ критично залежать від ходу розвитку подій у цій кримінальній справі. Ми не можемо терпіти зневагу до європейських цінностей, верховенства права, людської гідності і демократії", - заявив представник ЄНП.

ZN.UA. Нагадаємо, головуючий суддя у «газовій справі» щодо екс-прем'єр-міністра Ю.Тимошенко Родіон Кірєєв оголосив перерву в засіданні до 15:00 27 вересня для належної підготовки підсудної до судових дебатів та забезпечення її права на захист.

Пауза, оголошена Печерським райсудом, є безпрецедентною для всього процесу над Ю.Тимошенко, яку весь цей час тримали у постійному цейтноті. За однією з версій, причиною для ухвалення сьогоднішнього рішення суду стала необхідність надати президенту Віктору Януковичу можливість уникнути негативних оцінок з боку Євросоюзу, який у даний час обговорює питання підписання з Києвом угоди про асоціацію.

За іншою версією, протягом наступних двох тижнів парламент ухвалить законопроект про декриміналізацію кримінальної статті про перевищення влади, що дозволить Ю.Тимошенко уникнути ув'язнення.

Як повідомлялося, у понеділок, 12 вересня, Європарламент розгляне рекомендації Єврокомісії та Ради ЄС щодо Угоди про асоціацію з Україною. Згідно з проектом відповідної доповіді, підписати Угоду рекомендується вже до кінця року. Однак до основного тексту буде запропоновано значну кількість доповнень і змін, у тому числі може бути запропоновано відкласти проведення переговорів.

З 15 по 18 вересня 2011 року пройде восьма Ялтинська щорічна зустріч «Україна і світ: спільні виклики, спільне майбутнє». У рамках цього заходу відбудеться зустріч президента України Віктора Януковича та комісара ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефана Фюле. За інформацією джерел
«Коммерсант-Украина», сторони в ході переговорів планують обговорити ситуацію навколо Ю.Тимошенко. Зокрема, Євросоюз шукає важелі тиску на Київ, щоб домогтися допуску Ю.Тимошенко до участі у парламентських виборах 2012 року.

«Після вироку Печерського суду буде ще не пізно, адже попереду апеляція. І не треба думати, що ми віримо казкам, мовляв, Янукович не впливає на суд. Ми не настільки дурні», - пояснило виданню джерело у Брюсселі.