Єврокомісар запропонував замінити грецьких чиновників європейськими

10 вересня 06:56

Єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер виступив з різкою критикою грецьких управлінців. В інтерв'ю газеті Bild він заявив, що грецька влада "не може впоратися зі збором податків і продажем державного майна".

 

Проблему «очевидно не цілком дієздатного управління» він пропонує вирішити за допомогою кваліфікованих європейських чиновників, які «можуть взяти на себе» відповідні зобов'язання.

За словами Г. Еттінгера, європейські чиновники можуть не лише консультувати місцевих колег, а й "на довгий термін" перейняти їх обов'язки і покласти «кінець недбалості». «Той, хто вимагає солідарності від інших держав, має бути здатний на якийсь час відмовитися від частини суверенітету», - заявив єврокомісар.

Тим часом Г. Еттінгер не підтримує ідею виходу Греції з єврозони. «Це створить враження, що Євросоюз не в змозі стабілізувати навіть відносно маленьку країну», - заявив він. Однак він запропонував наполовину приспустити прапори держав-боржників перед офіційними будівлями Євросоюзу.

Тим часом представники Єврокомісії дистанціювалися від пропозицій Р. Еттінгера. У боротьбі з борговою кризою в єврозоні Єврокомісія звикла «концентруватися на серйозних ідеях і пропозиціях", заявив прес-секретар комісара ЄС з економічних та валютних питань Оллі Рена. Ідею приспустити прапори країн боржників він назвав «дивною».

Представник глави Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу заявила, що ідея про прапори в Єврокомісії «не обговорювалася». За її словами, Р. Еттінгер в своєму інтерв'ю говорив не лише як політик, але і як приватна особа і оперував при цьому «конкретними і дуже наочними» образами.