Ексспівробітниця Cambridge Analytica розповіла про роботу компанії на українських політиків

04 сiчня 22:15

В Мережі почали публікувати документи компанії, яка скористалася вразливістю Facebook для маніпуляції виборцями в десятках країн.

 

Компанія Cambridge Analytica, що працювала над президентською кампанією Дональда Трампа в США і на прихильників Brexit у Сполученому Королівстві, співпрацювала і з українськими політиками. Про це повідомила колишня співробітниця компанії Бріттані Кайзер, передає The Guardian.

Документи про участь Cambridge Analytica у виборчих кампаніях у 68 країнах світу почав публікувати Twitter-аккаунт @HindsightFiles. У найближчі місяці має бути опубліковано понад 100 тисяч документів, що свідчать про маніпуляції виборцями в "промисловому масштабі". Згодом з'ясувалося, що джерелом цієї інформації є Кайзер.

Своє рішення оприлюднити скандальні документи вона пояснила бажанням "захистити себе", а також запобігти використанню вже випробуваних механізмів на виборах президента США в 2020 році.

"Абсолютно очевидно, що наші виборчі системи широко відкриті для зловживань. Я дуже боюся того, що відбудеться на вибора у США цього року, і я думаю, що один з небагатьох способів захистити себе - це зібрати якомога більше інформації", - заявила Кайзер.

За її словами, в 2017 році Cambridge Analytica співпрацювала з однією з українських політичних партій. У той час як офіс спецпрокурора Роберта Мюллера вже розслідував російське втручання у вибори президента США, і співробітників Cambridge Analytica викликали на допити.

Про яку саме партію йдеться, автори матеріалу не уточнюють. Документи, які вже оприлюднила Кайзер, стосуються Бразилії, Малайзії і Кенії, а не України.

Інформаторка стверджує, що скандал із використанням даних користувачів Facebook був частиною "масштабнішої глобальної операції компанії, яка співпрацювала з урядами, спецслужбами, комерційними компаніями і політичними кампаніями, щоб маніпулювати людьми і впливати на них, і це викликало величезні наслідки для національної безпеки".

Кайзер обіцяє оприлюднити електронну переписку з описом того, як фірма допомогла розробити "складну інфраструктуру підставних компаній для вкладання "брудних грошей" у політику".

У березні минулого року канадські власті почали розслідування у зв'язку з можливим зловживанням персональними даними користувачів Facebook компанією Cambridge Analytica. Згідно із заявою Facebook, професор психології Кембриджського університету Александр Коган створив на платформі соцмережі додаток This Is Your Digital Life, яке запрошувало у вас дозвіл на доступ до особистої інформації. Пізніше зібрані таким чином дані 270 тисяч користувачів були передані третім особам.

Засновник Facebook Марк Цукерберг визнав, що компанія Cambridge Analytica, що працювала над кампанією президента США Дональда Трампа, виявила вразливість у захисті соцмережі і некоректно скористалася особистими даними користувачів. У Британії та ЄС підозрюють, що дані могли бути використані для таргетованої агітації під час референдуму за Brexit.