Екс-голова СБУ часів Кучми вирішив балотуватися в президенти

13 сiчня 21:05

За словами Смешка, він почав збирати документи для подачі в ЦВК.

 

Колишній голова Служби безпеки України Ігор Смешко, який обіймав цю посаду в останні роки президентства Леоніда Кучми, повідомив про наміри брати участь у майбутніх виборах президента в якості кандидата. За його словами, він вже готує пакет документів для подання до Центральної виборчої комісії.

"Сьогодні я прийняв рішення і почав готувати документи для подачі до ЦВК для реєстрації кандидатом у президенти України", - заявив Смешко в ефірі телеканалу "112. Україна" у неділю, 13 січня.

Довідка ZN.UA
Ігор Смешко народився в 1955 році в Черкаській області, наприкінці 1970-х років служив у Групі радянських військ у Східній Німеччині. З 1992 по 1995 роки обіймав посаду військового аташе Міністерства оборони України у США, пізніше очолював Комітет з питань розвідки при президентові України, Головне управління розвідки Міноборони. На початку 2000-х Смешко був заступником секретаря РНБО, а з вересня 2003 по лютий 2005 року очолював Службу безпеки України. Після "Помаранчевої революції" і обрання Віктора Ющенка президентом Смешко пішов у остставку і звільнився з військової служби. У 2014 році Олександр Турчинов, а згодом Петро Порошенко призначали Смешка радником президента України. У 2015 році Порошенко звільнив Смешка з цієї посади.

Нагадаємо, 4 і 8 січня ЦВК зареєструвала перших кандидатів у президенти: Ігоря Шевченка, Андрія Садового, Сергія Капліна, Віталія Скоцика та Валентина Наливайченка.

12 січня документи до ЦВК подав лідер "Громадянської позиції" Анатолій Гриценко, якого днем раніше висунув "Форум демократичних сил".

Как известно, в Украине с 31 декабря 2018 года стартовала президентская предвыборная кампания. Выборы главы государства назначены на 31 марта.

О проблемах избирательного процесса и защите от внешнего влияния читайте в статье Александра Данченко "Выбор на выборах" в еженедельнике "Зеркало недели. Украина".