Єгипет припинив дипломатичні відносини з Ватиканом

21 сiчня 06:32

Влада Єгипту заявила про тимчасове припинення дипломатичних відносин з Ватиканом.

 

Причиною даного рішення стало звинувачення Папи Римського єгипетських мусульман у дискримінації проти представників інших релігій, які проживають на Близькому Сході.

Від спілкування з Ватиканом вирішив, зокрема, відмовитися найбільший у світі ісламський університет «Аль-Азхар». Рішення було прийнято сьогодні на надзвичайному засіданні розташованого в Каїрі навчального закладу під головуванням імама шейха Ахмеда ат-Тейіба.

Вчені побачили у висловлюваннях Папи нападки на мусульман, зокрема, заклики про переслідування мусульман Близького Сходу. Нагадаємо, 11 січня Єгипет відкликав для консультацій свого посла у Ватикані після висловлювань Папи Римського Бенедикта XVI щодо недавнього теракту біля церкви в Олександрії.

У новорічну ніч біля коптської церкви Святих у другому за величиною місті Єгипту - Олександрії - прогримів вибух, у результаті якого загинула 21 людина і близько ста отримали поранення. За даними поліції, бомбу в натовпі людей підірвав терорист-смертник, особа якого встановлюється. Єгипет вважає, що до теракту причетні іноземні сили, які хочуть підірвати стабільність у країні.

Після вибуху в Єгипті пройшла ціла серія акцій, спрямованих на збереження єдності єгипетських християн і мусульман. Багато відомих громадських діячів, журналістів і політиків, які сповідують іслам, разом із християнами взяли участь у святкуванні Різдва, яке відзначається в Єгипті 7 січня.

Офіційні єгипетські представники неодноразово заявляли, що вибух біля церкви спрямований не проти християн, а проти всього єгипетського суспільства і держави.

Папа Римський виступив із засудженням вибуху, який забрав життя 21 людини. Вчора на зустрічі з дипломатами він закликав уряди близькосхідного регіону, незважаючи «на труднощі та загрози», вжити ефективних заходів для захисту релігійних меншин.

За матеріалами ВВС