Е-декларування можуть перетворити на масштабний спосіб розправи з неугодними - Трепак

05 листопада 07:10

Політична верхівка намагається розвернути результати декларування на свою користь.

 

Замість того щоб усунути корумповану верхівку, вибіркове використання результатів е-декларування може її зцементувати, а також призвести до диктатури та поховати демократію.

Про це пише в своїй статті для ZN.UA екс-заступник глави СБУ Віктор Трепак.

Читайте також: У Німеччині очікують перевірки е-декларацій українських посадовців компетентними органами


На його думку, за умови майстерного використання влади декларування може перетворитися в масштабний спосіб розправи з неугодними.

"З його допомогою можуть далі "прибиватися" парламент, суди, правоохоронні органи, органи виконавчої влади, взагалі знищуватися будь-які елементи незалежності", - зазначає Трепак.

Як йдеться в статті, на вірогідність такого розвитку подій вказують тенденції, як вже проявилися за результатами декларування, так і ті, які почнуть проявлятися найближчим часом.

"Очевидним є намагання політичної верхівки, яка в тотально корумпованій державі за визначенням - найкорумпованіша, "вивернути" результати декларування на свою користь. Тобто повторити те, що було зроблено з викриванням офшорних афер, коли найбільші тримачі офшорів від влади оголосили про початок процесу деофшоризації економіки. Так і з декларуванням. Найбагатші і за сумісництвом найвищі посадовці прагнуть узяти під особистий контроль процес перевірки декларацій та визначення "винних". Для цього відтісняється спеціальний орган (НАЗК), а натомість у цю "парафію" заводяться старі перевірені й водночас політично залежні органи", - пише Трепак.

"Інакше як розцінити той факт, що основні рухи з перевірки декларацій і правової оцінки дій декларантів явочним порядком узяла на себе прокуратура, яка не лише пообіцяла спільно з ДФС перевірити сплату податків із задекларованого майна, а й навіть уже почала відкривати провадження за незаконне збагачення. Не маючи для цього належних правових підстав", - йдеться в статті.

Тріпак зазначає, що згідно з КПК України, розслідування справ по декларуванню недостовірної інформації та незаконного збагачення (статті 366-1 і 368-2 КК України) високих посадових осіб є прерогативою НАБУ, а перевірка достовірності декларацій - виняткова компетенція НАПК.

Нагадаємо, Віктор Трепак пішов з посади керівника управління "К" СБУ у зв'язку з незгодою з методами тодішнього генпрокурора Віктора Шокіна. Пізніше він остаточно покинув лави СБУ. Саме Трепак передав у НАБУ левову частку матеріалів так званої "чорної бухгалтерії" Партії регіонів – на 2 млрд доларів.

Детальніше про наслідки е-декларування читайте у статті Віктора Трепака "Е-приховування і е-облава" у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".