Джо Байден конкурентам: Тримайтеся подалі від питань України і мого сина – Bloomberg

11 жовтня 15:58

Наступного тижня відбудеться черговий раунд дебатів серед кандидатів-демократів.

 

Колишній віцепрезидента США і ключовий претендент у кандидати в президенти США від Демократичної партії Джо Байден попередив своїх суперників-демократів, які готуються до четвертого раунду теледебатів наступного тижня: тримайтеся подалі від питання України і Гантера Байдена, пише агентство Bloomberg.

Дванадцять кандидатів, які беруть участь у дебатах у вівторок в штаті Огайо, відточують свої відповіді на питання про імпічмент, який проводиться Палатою представників США щодо президента Дональда Трампа, в центрі якого знаходиться прохання президента до українського колеги Володимира Зеленського розслідувати необґрунтовані звинувачення щодо Байдена і його сина, зазначає агентство.

26 вересня у США оприлюднили скаргу співробітника розвідки на дії Дональда Трампа під час розмови з Володимиром Зеленським. Інформатор підозрює Трампа у використанні свого становища для втручання в президентські вибори 2020 року. У скарзі сказано, що президент США тиснув на президента України, наполягаючи на розслідуванні щодо Джо Байдена, ймовірного кандидата в президенти від Демократичної партії, і його сина Хантера. А оточення Трампа намагалося заблокувати стенограму розмови, помістивши її до сховища інформації про таємні операції розвідки.

Також повідомляється, що адвокат Трампа Рудольф Джуліані в приватному порядку контактував з керівником Офісу президента Андрієм Богданом і тодішнім в.о. голови СБУ Іваном Бакановим, а також літав до Мадрида для зустрічі з помічником Зеленського Андрієм Єрмаком.

25 вересня, в день зустрічі Володимира Зеленського з Дональдом Трампом у Нью-Йорку, Білий дім оприлюднив розшифровку їхньої липневої телефонної розмови.

Міністерство юстиції вивчило документ і не знайшло в словах Трампа ознак порушення федерального законодавства.

Однак це не переконало представників Демократичної партії в нижній палаті Конгресу в необхідності відмовитися від ідеї імпічменту. Про початок процедури спікерка Палати представників Ненсі Пелосі повідомила 24 вересня.

3 жовтня конгресмени протягом 10 годин в закритому режимі допитували Курта Волкера – колишнього спецпредставника Держдепартаменту США по Україні.

Докладніше про скандал, помилки Зеленського у спілкуванні з Трампом і їх наслідки для України читайте в матеріалі Юлії Мостової "Між двома стільцями" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".