Дві третини українських партій у 2018 році не задекларували жодних витрат

08 червня 12:28

В Україні спостерігається високий рівень тінізації партійних фінансів. Партії працюють за готівкові кошти.

 

Дві третини українських політичних партій не задекларували жодних витрат у 2018 році. Це відображено у їх звітах про майно, витрати і зобов'язання фінансового характеру за І квартал 2018 року, повідомляє Комітет виборців України.

Порожні звіти подали 180 партій із загалом 255. Всього в Україні понад 350 партій. Тобто, ще близько ста політичних сил не подали звіти взагалі.

Серед політсил, що де-факто подали порожні звіти такі партії як "Громадсько-політична платформа Надії Савченко", "Вінницька європейська стратегія", "Слуга народу", "Нові обличчя", "Партія Наталії Королевської – Україна вперед", "УДАР", "Блок Дарта Вейдера".

Натомість, "Комуністична партія України" та "Партія регіонів" офіційно продовжують вести діяльність. Так, КПУ було витрачено 58 тис. грн, ПР – 48 тис. грн.

Загалом усі українські партії, не враховуючи парламентських, витратили за три місяці 14,9 млн грн. Найбільше – Аграрна партія України (3,4 млн), "УКРОП" (2,3 млн), "Наш Край" (1,4 млн), Українська галицька партія (1,2 млн.) та ВО "Свобода" (1 млн).

"В Україні зберігається високий рівень тінізації партійних фінансів. Із 350 партій 100 взагалі не подали звіти, ще 180 – не вказали жодної гривні витрат за три місяці. Крім цього низка політсил задекларували символічні суми коштів на власну діяльність. До прикладу, Комуністична партія витратила лише 58 тис. грн. за перший квартал, тобто, по 19 тис. на місяць. У той самий час у партії працював офіс у Києві, підтримувалася робота партійного сайту, проводилися заходи в регіонах, а лідер КПУ перебував у закордонних відрядженням, де активно виступав із антиукраїнською риторикою", – зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

Раніше Комітет виборців України повідомляв про те, що третина законопроектів, поданих народними депутатами Верховної Ради восьмого скликання є нереальними до виконання.