Дуда здивував Порошенка конкретикою під час зустрічі в Києві – Newsweek.pl

16 грудня 14:02

Польський президент вперше дав Києву конкретні обіцянки, а не просто вів порожні балачки про підтримку України.

 

Відносини між Польщею і Україною мають шанс змінитися в кращий бік після того, як вперше за багато років хтось із представників польської влади найвищого рівня приїхав у Києві з конкретними, а не порожніми обіцянками. Питання лише в тому, чи ці обіцянки будуть виконані.

Так на сторінках польського видання Newsweek оцінює вчорашню зустріч президентів Анджея Дуди і Петра Порошенка оглядач Міхал Кацевич.

Він зауважує, що вчорашня зустріч польського і українського лідера помітно відрізнялася від всіх попередніх. Вперше не прозвучали вже традиційні декларації про велику підтримку України з боку Польщі і українську вдячність за це. Натомість були шість важливих і дуже конкретних заяв.

По-перше, Дуда пообіцяв наполягати на продовженні санкцій проти Росії, аж поки вона не виконає усі умови Мінських угод. З російської поведінки видно, що Москва не поважає домовленості щодо миру в Донбасі і не збирається це робити в майбутньому.

По-друге, польський президент офіційно запевнив Київ, що буде протистояти побудові російської газотранспортної системи "Північний потік-2". Для України це дуже важлива заява, оскільки ГТС потрібен Кремлю, щоб обійти всі східноєвропейські країни в питанні транзиту газу в Західну Європу. Однак для Києва це більш болюча проблема, ніж для Варшави. Дуда запевнив, що вважає проект побудови газотранспортної системи політичним, а не економічно виправданим.

По-третє, було обговорено посилення співпраці в рамках польсько-українсько-литовської бригади. Президенти домовилися, що спочатку будуть навчання польських військових в Україні, а потім навпаки. Такий військовий крок посилає Росії дуже чіткий сигнал, що Польща збирається бути важливим союзником у таких справах. Міжнародна бригада послужить хорошим інструментом для обміну військовим досвідом, а також наблизить Україну до співпраці з НАТО. Зрештою, в Польщі, України і Литви є хороший досвід військової співпраці в Косово. Існує велика група українських офіцерів, які мають хороші зв'язки з польськими і литовськими колегами.

По-четверте, Дуда пообіцяв Україні місце за столом на саміті НАТО у Варшаві наступного року. На думку оглядача, це також дуже важлива заява польського президента.

По-п'яте, президенти домовилися про проведення форуму польсько-української співпраці. Скоріше за все, це лише попередня домовленість лідерів, але такий форум міг би стати майданчиком для обговорення складних історичних питань. Вчора президент Порошенко вперше сказав, що болючі сторінки польсько-української історії треба обговорювати. Раніше він уникав коментарів на цю тему.

Ще одна конкретна обіцянка Дуди стосувалася польсько-українського кордону. Перетин кордону між країнами на сьогодні – це дуже невиправдано тяжка процедура, яку треба спростити.

Загалом, на думку оглядача, зустріч пройшла у дуже приємній атмосфері. Порошенко, швидше за все, був приємно здивований конкретикою Дуди, яку можна було б розцінити, що Київ дійсно може багато чого досягнути завдяки співпраці з Варшавою. Очевидно, що Дуда намагається зламати "ледачу східну політику" Польщі, яка тривала надто довго. Однак важливо, щоб всі шість ключових обіцянок були втілені.

Вчора президент Польщі Анджей Дуда вперше прибув з офіційним візитом в Україну. Повідомлялося, що під час візиту Дуда збирається обговорити з президентом Порошенко реальну співпрацю в питаннях економіки, безпеки та проведенні реформ в Україні.

Раніше лідери України і Польщі зустрілися на засіданні Генеральної асамблеї ООН в Нью-Йорку 25 вересня. Певні пересуди про можливе охолодження стосунків між Україною і Польщею в ЗМІ вже викликало скасування зустрічі між Петром Порошенком і Анджеєм Дудою нібито через зайнятість поляка. Зустріч була скасована з боку Дуди в останній момент, тому Порошенку довелося терміново скасовувати поїздку до Варшави.