Дуда закликав Порошенка дегероїзувати діячів УПА

13 липня 02:18

За словами Дуди, є "люди, яких неможливо пробачити".

 

Польський президент Анджей Дуда заявив, що Польща очікує від України кроків щодо дегероїзації діячів УПА. За його словами, в бесіді з Порошенком вони обговорили польський закон про кримінальну відповідальність за пропаганду бандерівської ідеології і заперечення Волинської різанини, пише Wpolityce.

За словами Дуди, є "люди, яких неможливо пробачити". Польський президент назвав Волинську різанину "етнічною чисткою проти поляків" і обурився тим, що Україна не дає дозвіл на ексгумацію.

"У відносинах з президентом Порошенком ми знаємо, які питання складні. Я сказав йому, що у нього є до нас претензії, тому що наш парламент прийняв поправки, які були мною оскаржені в Конституційному суді", - сказав він.

При цьому Дуда звернув увагу Порошенка на те, що Україна першою прийняла норми, які передбачають прославлення УПА. "Вони досі не змінені, незважаючи на моє прохання. Я сказав йому, що треба розглядати це у однакових категоріях," - заявив президент Польщі.

Нагадаємо, 27 червня Сейм Польщі проголосував за внесення поправок у закон про Інститут національної пам'яті, відмінивши кримінальну відповідальність за приписування полякам злочинів нацистської Німеччини під час Другої світової війни. При цьому положення про кримінальне переслідування за заперечення злочинів українських націоналістів залишаються в силі.

Порошенко в червні запропонував позбутися від політичних оцінок Волинської трагедії. За його словами, "трагічні конфлікти між українцями і поляками під час Другої світової війни" вимагають ретельних досліджень, якими повинні займатися історики і вчені двох країн.