Дуда планує приїхати до Харкова з робочим візитом

03 листопада 10:59

Президент Польщі має намір відвідати Україну в грудні.

 

Президент Польщі Анджей Дуда планує в грудні приїхати з робочим візитом до України, заявив міністр канцелярії глави польської держави Кшиштоф Щерський.

За його словами, у календарних планах Дуди присутній візит у Харків наступного місяця. Наголошується, що це буде робочий візит з метою проведення переговорів з українським керівництвом і представниками ОБСЄ в контексті участі Польщі як непостійного члена в 2018-2019 роках у засіданнях Ради безпеки ООН.

Як повідомив Щерський, це питання знаходиться в геополітичних інтересах Польщі, проте відносини між двома країнами не обмежуються виключно питаннями безпеки, передає "Укрінформ".

Міністр канцелярії також зазначив, що Польща бачить негативну еволюцію поглядів України щодо польської сторони в історичному контексті, а також погіршення відносин Києва з іншими сусідами Східної Європи.

"Ці факти президент приймає до уваги при оцінці перспектив польсько-українських відносин", - заявив чиновник.

Він також повідомив про те, що кілька днів тому Дуда погодив з прем'єр-міністром Беатою Шидло проведення консультацій перед рішенням про поїздку до Харкова і очікує, що МЗС Польщі передасть йому свої формальні пропозиції.

Крім того, Щерський розповів про те, що під час візиту до Харкова польський президент планує відвідати могили загиблих від рук НКВС поляків у Старобільську (Луганська область).

Раніше міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив про те, що Польща може заборонити в'їзд українцям, які дотримуються антипольських позицій в історичних питаннях. Він зазначив, що якщо Україна не змінить своєї поведінки у важливих для Польщі питаннях, то це призведе до конкретних наслідків. Ващиковський підкреслив, що при таких обставинах він задумається, чи "рекомендувати президенту Анджею Дуді поїздку до України на даний момент".