Для слідчих НАБУ спекулятивність угоди між ICU і ДТЕК очевидна — оглядач

27 липня 10:28

Компанія за час перебування Порошенка у владі показувала стрімке зростання.

 

Інтерес НАБУ викликає факт купівлі компанією ICU єврооблігацій холдингу ДТЕК на Ірландській фондовій біржі в момент, коли монополіст відчував очевидні фінансові труднощі. Скуповували папери на початку 2015-го за ціною 35% від номіналу, продавали в кінці 2017-го, коли їх загальна прибутковість перевищила 255%. У ICU запевняють, що всі операції були ринковими, а всі звинувачення викликані політичним тиском. Але для слідчих спекулятивність угоди очевидна, - спокуситися на цінні папери потенційного банкрута могла лише людина, яка розуміє, що незабаром справи ДТЕК підуть тільки в гору. А з урахуванням того, що ICU під час президентства Порошенка регулярно постачала кадри держапарату, джерела такої інформації у неї були.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Юлія Самаєва. Не дарма ж, за її словами, компанія за час перебування Порошенка у владі показувала таке стрімке зростання.

У свій час, відповідаючи на питання главреда DT.UA "чому Пасенюк такий частий гість у домі президента, навіть у вихідні?", Порошенко запевняв, що керівник ICU просто "талановитий фінансист країни".

"Але чи не пояснюються його видатні таланти міцними інсайдами, одержуваними від основних полісімейкерів держави? І чи не використовував він ці інсайди, щоб примножувати капітали свого друга в президентському кріслі?", - запитує оглядач. За її словами, прямої відповідальності за використання інсайдерської інформації в українському законодавстві немає, але вона зобов'язана там з'явитися.

За інформацією DT.UA, Пасенюк вже покинув Україну, так само як і Дмитро Вовк, який вирішив, що "саме час слідом за курсами в Гарварді продовжити навчання в Лондонській школі економіки".

"По-справжньому готувалися к обшуків НАБУ тільки в ДТЕК, там слідчі виявили порожні шафи," чисті "комп'ютери і нові смартфони співробітників. Але в ICU і НКРЕКУ хабарів НАБУ був непоганим, і зараз вся добута інформація збирається в обвинувальні стільники. За даними ZN .UA, ставити будуть 364-ю УКУ - зловживання владою або службовим становищем з корисливих мотивів, 368-ю - одержання неправомірної вигоди і 209-ю - легалізацію коштів, отриманих злочинним шляхом ", - підкреслює автор.

Детальніше про справи Порошенка читайте в статті Юлії Самаєвої ""Роттердам"-хрест Порошенка" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".