Для розгляду в Раді законопроєкту про ринок землі все готове — радник прем'р-міністра

13 сiчня 14:09

Олексій Мушак пояснив процедуру ухвалення документу та скільки це займе часу.

 

Законопроєкт про запуск ринку землі в Україні вже готовий для того, аби народні депутати змогли за нього проголосувати у Верховній Раді, повідомив у Facebook радник прем'єр-міністра з економічних питань Олексій Мушак. За його словами, ухвалити закон можуть всього за три години.

"До розгляду базового для земреформи 2178-10 в Раді все готове. 10 днів на ознайомлення пройшло. Справа лише за політичною волею. Є два варіанти розгляду в ВР. Або по повній процедурі, що займе порядку 2 місяців і одну й ту саму правку в різних варіаціях будуть розглядати більше 2000 раз. Або згідно рекомендацій комітету, який пропонує розглянути документ з використанням 119 та 45 статті Регламенту ВР. Сам розгляд займе до 3 годин", - написав Мушак.

Він пояснив, як відбуватиметься голосування за документ, згідно з процедурою. Зокрема, зараз всі правки об'єднані у дев'ять блоків, у кожному із яких підтримано системну правку. Відповідно всі інші правки до тих же положень законопроєкту вважаються відхиленими.

"Те саме можна повторити в сесійному залі. Спочатку на погоджувальній раді приймається рішення про розгляд цього закону по 119 статті. Оскільки коаліція вона ж "Слуга народу" має більше 226 голосів, то для цього рішення не потрібно погодження інших фракцій. Далі за це рішення має проголосувати лише 150 депутатів у сесійный залы, бо це процедурне рішення", - додав радник прем'єра.

Після голосування дев'ять основних правок мають ухвалити 226 парламентарів. Всі інші правки, згідно зі ст.. 45 регламенту Ради, вважаються вже розглянутими т відхиленими. У результаті залишиться розглянути ще 46 інших поправок, якими пропонується змінити норми, які виходять за межі проєкту закону. Після цього для ухвалення документу в другому читанні та в цілому необхідно 226 голосів народних депутатів.

За словами Мушака, законопроєкт про ринок землі складається із шести сторінок. При цьому 70% документу – це зміни до ст. 130 та 131 Земельного кодексу України. До другого читання депутати подали 4018 поправок. Понад 2 тисяч правок у певній мірі стосуються питання проведення всеукраїнського референдуму.

"Саме слово "референдум" зустрічається 4 178 раз. Частіше ніж будь-яке інше слово. На мою думку це є законодавчий спам, що має на меті лише затримку прийняття закону. Оскільки референдум необхідно виписувати не в земельному кодексі, а в іншому законі". – додав радник.

Нагадаємо, 13 листопада депутати прийняли законопроєкт про ринок землі у першому читанні. Крім того, депутати запустили процедуру ліквідації Держгеокадастру, що спростить продаж землі в майбутньому.

Прийнятий законопроєкт є серйозним проривом у створенні ринку землі, але його відкриття має супроводжуватися застосуванням допоміжних заходів, які зроблять ринок максимально прозорим і ефективним. Важливо, щоб це додаткове законодавство було прийнято до відкриття ринку землі.

Докладніше читайте у статті Клауса Дайнінгера "Земельна реформа для українця" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".