Дипломатична пастка для України: Клімкін опублікував ноти про звільнення моряків

27 червня 21:01

Глава МЗС дав зрозуміти, що Зеленський не цікавився у нього станом справ у дипломатичній боротьбі за визволення українських військовослужбовців.

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін констатував, що нота МЗС Росії щодо умов звільнення полонених українських моряків була нічим іншим, як черговою дипломатичною та правовою пасткою. Серед іншого, РФ висунула Україні вимогу фактичного визнання російської юрисдикції над анексованим Кримом, пояснив голова МЗС. Фотокопії обох дипломатичних нот Клімкін оприлюднив на своїй сторінці у Facebook у четвер увечері, 27 червня.

"Щоб зняти всі питання, пропоную вашій увазі дві дипломатичні ноти. Перша - російська пастка, до речі досить примітивна. Друга - наша відповідь, яка викриває приховані мотиви РФ", - зазначив дипломат.

Міністр уточнив, що Росія фактично висунула Україні три умови:

- визнати, що українські моряки могли вчинити злочин;

- визнати правомірність судового процесу над ними за російським законодавством;

- "прогнутися" під російський Кримінально-процесуальний кодекс і опосередковано визнати анексію Криму.

Клімкін наголосив, що, заманюючи українське керівництво в цю пастку, Кремль не збирається виконувати вимоги Міжнародного трибуналу ООН і звільняти військовополонених.

"Пастка була підготовлена для наших моряків, для нашої юридичної та дипломатичної команди, для керівництва країни. На жаль, схоже, що хтось в Офісі президента банально попався", - зазначив очільник МЗС.

"Повестися на російський дипломатичний розвод - це зганьбити моряків, вже шість місяців перед російським судом з гідністю наполягають, що Росія не має права їх судити. А потім покірно сподіватися, що російський суд, найгуманніший у світі, обов'язково нам їх поверне. Ага, звичайно", - додав він.

Міністр нагадав, що Трибунал зобов'язав Росію звільнити всіх моряків і повернути Україні кораблі без будь-яких додаткових умов. Саме ця позиція викладена у ноті-відповіді МЗС України.

"Викладена в нашій ноті аргументація - це позиція, яку ми спільно з міжнародними партнерами відстоюємо з першого дня після їх захоплення. Політично і в міжнародних судах. Кому не подобається, може спробувати її змінити", - підкреслив Клімкін.

Він також дав зрозуміти, що співробітники Офісу президента і Зеленський особисто не обговорювали з ним ситуацію з моряками в російському полоні.

"По суті - все зрозуміло, а ось щодо комунікацій - є питання. Весь дипломатичний світ знає, де мене шукати. Як кажуть, мене легко знайти, важко втратити і неможливо забути. Або щось переплутав?", - підсумував міністр.

Президент Володимир Зеленський на брифінгу 27 червня обурився тим, що глава МЗС Павло Клімкін не повідомив йому про ноту МЗС РФ щодо українських військовополонених моряків, а також про відповідь українського дипломатичного відомства. За словами Зеленського, такі дії Клімкіна можуть поставити під загрозу повернення військовополонених моряків.

Коімкін відповів, що Міністерство має необхідні повноваженнями і не зобов'язане погоджувати дипломатичні ноти з президентом.

Напередодні МЗС РФ направило українському Міністерству закордонних справ дипломатичну ноту, в якій країна-агресор фактично просить гарантувати переслідування українських військовополонених моряків. В українському дипломатичному відомстві заявили, що така пропозиція РФ є неприйнятною і загострює суперечку між Україною і Росією щодо імунітетів військових кораблів. Про таку позицію Україна вже повідомила Міжнародний трибунал ООН.

Нагадаємо, в кінці призначеного строку Росія відзвітувала Міжнародному трибуналу ООН з морського права щодо виконання вимоги про звільнення українських військовополонених моряків. Однак, українців досі утримують в Московському СІЗО "Лефортово". Адже Росія продовжує маніпулювати власним розумінням наказу трибуналу.

25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права ухвалив рішення, яким зобов'язав РФ звільнити два катери, рейдовий буксир ВМС України і 24 українських моряків. Рішення підтримали 19 суддів, російський суддя голосував "проти".

25 листопада 2018 року російські спецпризначенці атакували та захопили два катери та рейдовий буксир ВМС України, які прямували з Одеси до Маріуполя, перехід здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Поранення дістали кілька моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовця.

Докладніше про позов України проти Росії у справі військовополонених моряків читайте у статті Володимира Кравченка "Гамбурзький розрахунок" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".