Держдума Росії закликала покарати львівських націоналістів

11 травня 08:59

Російська Державна дума одноголосно прийняла за основу проект заяви у зв'язку з "безладами, які було здійснено націоналістами у Львові під час святкування Дня Перемоги".

 

Російські депутати висловили обурення і глибоке співчуття у зв'язку з діями "тих, хто не може змиритися з вироком історії і здійснює брудні провокації у дні, коли все людство віддає свій безумовний обов'язок пам'яті полеглим за мир і свободу та відзначає перемогу над абсолютним і незаперечним злом".

9 травня, наголошується в заяві, під час заходів, присвячених Дню Перемоги, "представники низки українських націоналістичних організацій при фактичному потуранні влади міста Львова здійснили акти вандалізму щодо головних символів Перемоги, напали на ветеранів Великої Вітчизняної війни і розтоптали меморіальний вінок, який мало бути покладено на військовому цвинтарі".

"Особливо прикро, що це стало можливим у країні, народ якої ціною непоправних втрат здійснив неоціненний внесок у досягнення перемоги над нацизмом і, зазнавши величезних втрат, пліч-о-пліч з іншими народами колишнього СРСР і країн антигітлерівської коаліції врятував світ від фашистської загрози. Цей воістину безсмертний подвиг загальний залишиться у наших серцях як символ віри, справедливості, вічної пам'яті про суворі події Великої Вітчизняної війни", - підкреслюється у документі.

Депутати Держдуми наполягають, що організаторів та учасників "блюзнірських провокацій" у Львові має бути негайно покарано відповідно до законодавства України. У той же час в оцінці події у Держдумі виходять із того, що ці події не мають ніякого стосунку до офіційної політики Києва і ніяк не вплинуть на позитивний розвиток російсько-українських відносин.

У той же час, подаючи проект заяви депутатам, голова комітету Держдуми у справах СНД і зв'язків зі співвітчизниками Олексій Островський назвав українських націоналістів "моральними виродками". "Але ці покидьки - це далеко не вся Україна, а найменша частина українських громадян, яка, не маючи підтримки більшості, не може прийти до влади легальним шляхом і займається подібними вандалістський акціями", - заявив О.Островський.

Нагадаємо, сьогодні російські правоохоронці затримали учасників несанкціонованої акції біля посольства України у Москві. Вони протестували проти дій українських націоналістів під час святкування Дня Перемоги у Львові.

9 травня у російських дипломатів дорогою на Пагорб Слави у Львові відібрали і розтоптали вінок, який генконсул РФ Олег Астахов мав намір покласти на військовому цвинтарі. Окрім того, присутні на Пагорбі Слави ветерани та представники громадських організацій скаржилися, що по дорозі хулігани зривали з них георгіївські стрічки і обзивали лайливими словами.

Окрім того, 9 травня у Львові під час святкування Дня перемоги відбулося ще кілька зіткнень, під час одного з яких активіст ВО «Свобода» отримав поранення в ногу від пострілу з пневматичної зброї.

Також представники ВО «Свобода» вступили в сутичку з бійцями Беркута, закидавши їх камінням.