Депутати заборонили громадянам Росії бути офіційними спостерігачами на виборах

07 лютого 14:08

"За" відповідний закон проголосували 232 народних депутати.

 

Верховна Рада схвалила закон про заборону громадянам Росії та особам, запропонованим російською стороною, бути офіційними спостерігачами на виборах в Україні. Закон підтримали 232 народних депутати на сьогоднішньому пленарному засіданні.

4 лютого був зареєстрований законопроект №9524 "Про внесення змін у деякі закони України щодо спостереження за виборчим процесом в Україні". Так, на президентських, парламентських і місцевих виборах офіційним спостерігачем від іноземних держав, міжнародних організацій не може бути громадянин держави, яка визнана Радою державою-агресором або державою-окупантом.

Метою законопроекту є мінімізація ризиків та загроз втручання Росії у проведення українських виборів.

Раніше стало відомо, що до списку спостерігачів БДІПЛ ОБСЄ потрапили двоє росіян. Цей список знаходиться на затвердженні Міністерства закордонних справ України. МЗС, у свою чергу, заявляло, що не прийматиме заявки від громадян Росії, які висловлять бажання бути спостерігачами на майбутніх президентських виборах.

В ОБСЄ натомість заявили, що законопроект про заборону громадянам Російської Федерації бути спостерігачами на виборах в Україні, а також відповідна позиція української влади, не відповідають принципам організації.

Про проблеми виборчого процесу і захист від зовнішнього впливу читайте у статті Олександра Данченка "Вибір на виборах" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".