Депутати вимагають від КСУ скасувати призначення Денісової омбудсменом

25 травня 18:25

Мустафа Найєм розповів про порушення під час призначення уповноваженого ВР з прав людини.

 

Група народних депутатів звернулася до Конституційного суду України з вимогою визнати неконституційною постанову парламенту про призначення Людмили Денісової уповноваженим Верховної Ради з прав людини. Як повідомив у Facebook народний депутат від БПП Мустафа Найєм, були зібрані необхідні 45 підписів під поданням до КСУ.

Він зазначив, що нового омбудсмена обрали з числа депутатів "Народного фронту" в обмін на призначення адміністрацією президента свого голови Рахункової палати. "Але крім цього абсурдного обміну і політичного призначення на один з ключових постів, який в принципі має залишатися поза підозрою, під час призначення було допущено також безліч кричущих процедурних порушень", - написав депутат.

Найєм вказав на наступні порушення під час призначення уповноваженого ВР з прав людини: 1) процедура таємного голосування - парламент всупереч норм профільного закону призначив омбудсмена відкритим голосуванням; 2) зміни в закон про Конституційний суд, посилаючись на який була застосована процедура відкритого голосування, були внесені з безліччю порушень регламенту; 3) спікер парламенту не мав права підписувати законопроект у такому вигляді, оскільки були звернення депутатів щодо порушень; 4) закон був підписаний головою ВР наступного дня в порушення норм регламенту; 5) строки проведення процедури обрання - термін призначення висунутих кандидатур закінчився; 6) логіка та послідовність етапів призначення, необхідних для проведення всіх перевірок.

У зв'язку з цим, депутати вимагають визнати неконституційними постанову про призначення Людмили Денісової уповноваженою ВРУ з прав людини від 15 березня. А також визнати неконституційними норми законодавчих актів у частині встановлення призначення і звільнення омбудсмена шляхом відкритого голосування.

15 березня Верховна Рада призначила уповноваженим з прав людини, народного депутата з фракції "Народний фронт" Людмилу Денісову. Її кандидатуру підтримали 280 депутатів. Денісова змінила на посаді уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерію Лутковську, яка була призначена від Партії регіонів у квітні 2012 року. Згідно з законом, омбудсмен призначається строком на п'ять років.