Депутати відмовилися розглядати законопроект про блокування сайтів

13 липня 13:11

"За" внесення до порядку денного проголосували 158 депутатів.

 

Верховна Рада відмовилася включити до порядку денного сесії зареєстрований законопроект №6688 про протидію загрозам національній безпеці в інформаційній сфері.

"За" внесення до порядку денного проголосували 158 народних депутатів при необхідних 226.

Законопроект передбачає блокування інформаційних ресурсів без рішення суду під контролем Служби безпеки та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації.

Підставою для блокування крім рішення суду можуть бути рішення прокурора, слідчого, узгодженого з прокурором, або Ради національної безпеки і оборони. Також цей законопроект зобов'язує операторів, які працюють з міжнародними каналами електрозв'язку, закуповувати обладнання для блокування.

Крім того, він пропонує розширення поняття технологічного тероризму та підвищення штрафів для операторів і інтернет-провайдерів за порушення правил у сфері телекомунікацій та користування радіочастотним ресурсом.

Авторами законопроекту є члени парламентського комітету з питань національної оборони Іван Вінник (фракція БПП), Дмитро Тимчук і Тетяна Чорновол (фракція "Народний фронт").

Читайте також: Рада відхилила закон про проходження студентами-медиками обов'язкової військової підготовки

Повідомлялося, що в Кіберполіції назвали блокування IP-адреси найбільш простим і надійним способом обмеження доступу до сайтів компаній, включених в санкційний список Ради національної безпеки і оборони.

Президент України Петро Порошенко своїм указом від 15 травня ввів в дію рішення РНБО від 28 квітня 2017 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)". Зокрема, провайдерам заборонили надавати доступ до російських соціальних мереж "ВКонтакте", "Однокласники" і всіх сервісів Yandex і Mail.Ru.