Депутати схвалили закон про кримінальні проступки

22 листопада 12:36

Законопроект визначає принципи розмежування кримінальних проступків та злочинів.

 

Народні депутати прийняли в другому читанні і в цілому законопроект №7279-д про внесення змін у деякі законодавчі акти України відносно спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних злочинів. "За" проголосували 239 депутатів на пленарному засіданні в четвер.

Законопроект визначає принципи та критерії розмежування кримінальних проступків і злочинів та змінює класифікацію кримінальних правопорушень на: кримінальні проступки, нетяжкі, тяжкі та особливо тяжкі злочини. Тепер відсутній поділ на злочини середньої тяжкості.

Кримінальним проступком пропонується визначити діяння (дія або бездіяльність), за вчинення якого передбачено основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов'язане з позбавленням волі. Підготовка до кримінального проступку не буде тягти за собою кримінальну відповідальність.

У супровідних документах вказується, що пропонується ввести спрощений порядок досудового розслідування у формі дізнання всіх кримінальних правопорушень невеликої тяжкості, що сприятиме зниженню завантаженості органів досудового слідства.

Раніше в своїй статті для DT.UA адвокат Іван Божко писав про те, що законодавча ініціатива щодо запровадження поняття кримінального проступку може розглядатися як один із способів посилення відповідальності за вчинення низки злочинів, хоча й у досить гуманній його формі - збільшивши суми штрафів.

Детальніше про поняття "кримінальний проступок" читайте в матеріалі Божка "Злочин чи правопорушення" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".