Депутати розглянули менше чверті поправок до мовного законопроекту

14 березня 20:41

Верховна Рада вже третій день поспіль розглядає проект закону про функціонування української мови як державної.

 

Верховна Рада України за три дні роботи над проектом закону про забезпечення функціонування української мови як державної розглянула менше 500 з більш ніж двох тисяч поправок до нього. У четвер, 14 березня, народні депутати зупинилися на 487-й поправці до законопреокту №5670-Д, затвердивши 216 з них.

Мовний законопроект депутати розглядають з вівторка. Всього парламентарії зареєстрував 2063 поправки до нього.

Закон про забезпечення функціонування української мови як державної було прийнято у першому читанні 4 жовтня 2018 року. 28 лютого Рада приступила до розгляду законопроекту у другому читанні, але не розглянула жодну з поправок.

Згыдно ыз законопроектом, громадяни України мають володіти державною мовою, а держава, зі свого боку, зобов'язаний забезпечити можливості для цього. Знання державної мови стане обов'язковою умовою для отримання українського громадянства українцями. Робоче спілкування має відбуватися українською мовою, як і діловодство та документообіг. Обслуговувати споживачів у різних сферах повинні українською мовою, і вже на прохання клієнта - на будь-якому іншому.

Детальніше про нонсенси у новому законопроекті про державну мову читайте в статті Тетяни Пархоменко "Офшор для плагіаторів?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".